latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:38 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Човић у Брчком: Сви нивои власти не раде довољно на добијању кандидатског статуса (ВИДЕО)

БиХ има скромне услове за испуњавање статуса кандидата за ЕУ, и то је потребно урадити до 15. децембра када би требало да буду достављени одговори на постављена питања Европске комисије рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић након састанка са члановима Владе Дистрикта Брчко.
Човић са званичницима Брчко дистрикта - Фото: СРНА
Човић са званичницима Брчко дистриктаФото: СРНА

Осим одговора, потребно је још урадити буџете и нацрте буџета на свим нивоима у БиХ и уредити питање о акцизама.

Нико нам у томе неће помоћи па ни нова аустријска влада, ако се сами не промјенимо, и те обавезе не испунимо, рекао је Човић.

"Нама су остали врло скромни предуслови да добијемо кандидатски статус и вјерујем да ће то бити ускоро завршено", рекао је Човић након састанка са градоначелником Брчког Синишом Милићем и члановима Владе Брчко дистрикта, на коме је разговарано о ситуацији у БиХ, политичким приликама у Брчком, те учешћу дистрикта у процесу европских интеграција.

Човић је нагласио да је у Брчко дошао како би се упознао са овдашњим приликама и проблемима.

"Важно је разговарати како побољшати неке ствари у овој, за БиХ, значајној локалној заједници", истакао је Човић.

На састанку је закључено и да Брчко дистрикт испуњава своје обавезе када је ријеч о одговорима на Упитник Европске комисије.

"Због тога можемо рећи да Брчко дистрикт није кочница на европском путу БиХ, иако је на почетку било оних који су сматрали да Брчко неће моћи да одговори на изазове европских интеграција", нагласио је Милић.

Он је рекао да му је задовољство што је заједно са осталим члановима Владе био домаћин предсједавајућем Предсједништва БиХ, као и да је ова посјета врста охрабрења за све у дистрикту јер посјете оваквог ранга нису тако честе.

Милић је додао да је ова посјета важна и због тога што је разговарао о проблемима на нивоу БиХ када је ријеч о функционисању власти.

"Ја сам поменуо да се ни од дистрикта не упућују довољно охрабрујуће информације према БиХ када је ријеч о реализацији неких заједничких пројеката, тако да је ова радна посјета прави начин да кренемо да се договарамо да рјешавамо одређене проблеме, јер они не могу бити рјешавани без стратегије са нивоа БиХ", истакао је Милић.

Он је додао да при томе, прије свега, мисли на тренд одласка младих, који је изражен и у Брчком.

Милић је рекао да је састанак био и прилика да предсједавајући Предсједништва БиХ брчанску власт упозна о активностима у вези са европским путем БиХ, шта је очекује на том путу, као и то шта Брчко може да пружи са своје стране.