latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Нуклеарно оружје једини начин да се очува сувереност

Делегација Сјеверне Кореје сматра нуклеарно наоружање јединим ефикасним средством у заштити суверености те земље, изјавила је предсједник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Она је након састанка са потпредсједником Врховне народне скупштине Сјеверне Кореје Ан Донг Чуном на маргинама сједнице скупштине Интерпарламентарне уније /ИПУ/ рекла да чланови сјевернокорејске делегације инсистирају на томе да је посједовање нуклеарног оружја једини начин да се заштити земља и њени становници, нарочито након 70 година компликованих односа са САД.

Матвијенкова је изјавила и то да делегација Сјеверне Кореје још није спремна за разговоре са представницима Јужне Кореје током засједања скупштине ИПУ, док су представници Сеула изразили спремност за разговоре са Пјонгјангом, преноси ТАСС.

"То би могло да се објасни чињеницом да је степен неповјерења између Сеула и Пјонгјанга прилично висок и да је, прије него што двије стране ступе у преговоре, неопходно створити услове за дијалог и смањити тензије између двије земље", рекла је Матвијенкова.

Извор: Срна