latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:41 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Ирачани ушли у Киркук, Курдска војска и цивили бјеже

Ирачке владине снаге упале су у централни дио Киркука, након што су преузели контролу над кључним дијеловима града од курдских бораца.

Ирачка војска навела је да је Багдад преузео пуну контролу над Киркуком.

Курдски војници познати као Пешмерге бјеже са позиција испред аеродрома у Киркуку, док цивили бјеже из тог града у ирачком Курдистану. Према ријечима званичника Курдистана, покренут је велики напад из више праваца на Киркук, а на југу тог града има много жртава, јавља АП.

Према посљедњим информација, повлаче се и на стотине Курда који су држали одбрамбене позиције код аеродрома.

Производња нафте и природног гаса одвија се несметано у покрајини Киркук у ирачком Курдистану, упркос војној операцији Ирака, која се тренутно одвија и за циљ има да заузме регион, саопштило је ирачко Министарство за нафту.

Ирачка влада преузела је контролу "великих подручја'' у покрајини Киркук у ирачком Курдистану, саопштила је државна телевизија Ирака, а Регионална влада Курдистана је наводе демантовала.

Премијер Ирака Хајдер ал Абади издао је наређење да се Киркук обезбиједи уз сарадњу народа из града и Пешмерге, наводи се на ирачкој телевизији.

Телевизија такође наводи да у операцији обезбјеђивања Киркука учествују и снаге САД, које су "заузеле курдске војне позиције и нафтна поља".

Званичник Регионалне владе Курдистана раније је демантовао да су ирачке снаге пришле граду или заузеле неку територију. Неименовани званичник додаје да су нафтна поља и ваздухопловна база западно од Киркука и даље под курдском контролом, преноси Ројтерс.

Званичници Министарства одбране САД инсистирају да се ирачке и курдске снаге суздрже од даље ескалације сукоба. Стејт департмент САД саопштио је јуче да блиско мотри развој ситуације у Киркуку и да су веома забринути око навода да је било сукоба.

Упркос демантима Рргионалне владе Курдистана, безбједносни савјет те покрајине саопштио је да су курдске снаге уништиле најмање пет "хамера" ирачке војске која их је напала без разлога.

Извор: Танјуг