latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:50 ⇒ 17/10/2017 | 09:02 | Аутор: РТРС

Хрвати најавили да неће доћи на сједницу Скупштине ХНК-а

Клуб Хрвата најавио је да неће доћи на сутрашњу ванредну сједницу Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона на којој је планирана расправа о амандману на кантонални Устав којим би била обезбијеђена конститутивност Срба у том кантону.
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив) - Фото: СРНА
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив)Фото: СРНА

На прошлој сједници овај амандман, чији је предлагач замјеник предсједника кантоналне Скупштине из реда српског народа Весна Сараџић /СДП/ није уврштен ни на дневни ред због противљења хрватских посланика из ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Након тога, СДП је иницирао ванредну сједницу која је заказана на захтјев 12 посланика.

Из Клуба Хрвата су саопштили да је ријеч "о лицемјерној иницијативи СДП-а који је кроз више изборних циклуса показао шта мисли о конститутивности народа у БиХ".

"Политичка манипулација СДП-а за измјену Устава Херцеговачко-неретванског кантона није имала за циљ промјене Устава већ борбу за гласаче и поларизацију односа у кантоналној Скупштини и шире", навели су из Клуба Хрвата.

Они истичу да су за конститутивности Срба и да ће инсистирати на политичком договору и консензусу о овом питању, те напомињу да је амандмане потребно донијети у редовној процедури и кроз свеобухватну измјену кантоналног Устава.

Срби нису конститутивни у уставима четири кантона у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Ванредна сједница заказана је за 12.00 часова.

Извор: СРНА