latinica  ћирилица
16/10/2017 |  17:00 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Власеница: Предузети хитне мјере консолидације Дома здравља

Одборници Скупштине општине Власеница данас су закључили да је неопходно предузети хитне мјере финансијске и организационе консолидације власеничког Дома здравља ради опстанка те установе.
Власеница (Фото: Aktron/Wikimedia Commons) -
Власеница (Фото: Aktron/Wikimedia Commons)

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да највећи проблем Дому здравља представљају нагомилане обавезе од близу 3.000.000 КМ, као и изражен вишак запослених.

"Дошли смо у ситуацију да је наш дом здравља пред два могућа исхода, а то је или да га спасимо или да га пустимо низ воду", рекао је Краљевић новинарима.

Краљевић је истакао да ни он нити ова локална заједница нису у могућности да сами ријеше проблеме те установе, већ да је неопходна сарадња свих запослених у Дому здравља, али и помоћ ресорног министарства и Владе Републике Српске.

"Позивам надлежне институције, и полицију, и судство, и тужилаштво, да се укључе и сагледају стање у овој установи, па онај ко је крив за то, нека одговара", рекао је Краљевић.

Одборници су на посебној сједници прихватили и остале закључке које је у извјештају о раду Дома здравља предложила директор те установе Јагода Петровић.

Између осталог, закључено је да је потребно да се смање трошкови Дома, а да се, при томе, не умањи квалитет здравствених услуга, да се развијају све врсте здравствених услуга с циљем повећања прихода, да се преиспита број осигураника, те да управа и запослени у тој установи уложе максималан напор да се квалитет здравствених услуга у Дому здравља подигне на највиши ниво.

Петровићева је новинарима рекла да вјерује да ће у наредном периоду, уз обећану подршку свих надлежних институција и реализацију усвојених мјера, та установа поћи путем опоравка.

"Већ не можемо исплаћивати плате радницима, имамо сталне блокаде рачуна од Пореске управе, блокаде по судским пресудама, а ми нисмо у могућности да то испунимо", рекла је Петровићева.

Управи Дома здравља је дат рок од мјесец дана за релизацију ових закључака, након ћега ће локална Скупштина поново размотрити стање у тој установи.

Данас су једночасовним штрајком упозорења на тешку ситуацију указали и запослени у власеничком Дому здравља, најављујући да ће, уколико не буду предузете хитне мјере ради опоравка те установе, ступити у генерални штрајк.

Извор: Срна