latinica  ћирилица
16/10/2017 |  20:04 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Завод баштини историју и традицију

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас у Бањалуци да Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа на принципијелан начин баштини историју и традицију народа на просторима Српске и БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Завод то ради примјењујући научне методе које има на располагању. Овај завод заслужује посебну пажњу институција Републике Српске због свега што је до сада урадио", рекао је новинарима Чубриловић након свечане академије поводом 25 година рада Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Он је истакао да се, оснивањем Завода, Република Српска сврстала у земље које чувају традицију, историју и природу.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да се друштвена заједница мора старати о културном, историјском и природном насљеђу.

"Морамо очувати наше насљеђе ради будућих генерација. Оне морају знати да на овим просторима српски народ живи вијековима и има дубоке коријене и зато је важно очувати наше споменике", рекао је Малешевић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић каже да су значајна мишљења Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа приликом предлагања и израде планске документације за посебна подручја.

"Овај завод има добар кадар и вјерујем да ће се у наредном периоду успјешно развијати", рекла је Голићева.

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић нагласио је да су два културна добра о којима је бринуо Завод са осталим институцијама уписана на Унескову листу свјетске културне баштине - мост Мехмед паше Соколовића у Вишеграду и некрополе са стећцима из девет општина Републике Српске.

Он је напоменуо да ће Завод у наредном периоду приоритетно радити на дигитализацији сваког евидентираног културног добра.

Извор: Срна