latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:50 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Интензивирати привредну сарадњу Српске и Њемачке

Њемачка је значајан спољнотрговински партнер Републике Српске и постоји потенцијал за јачање привредне сарадње и инвестиционих циклуса, нарочито у индустрији, енергетици, шумарству, пољопривреди и саобраћају, речено је данас на састанку предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић са делегацијама Одбора њемачке привреде за источну Европу и привредног сектора Њемачке.
Бањалука - Цвијановић и делегација Одбора њемачке привреде - Фото: СРНА
Бањалука - Цвијановић и делегација Одбора њемачке привредеФото: СРНА

Током састанка у Бањалуци, којем су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, разговарано је о могућностима унапређења сарадње институција и привредника Републике Српске и Њемачке.

Цвијановићева је упознала представнике Одбора њемачке привреде за источну Европу о актуелним економским темама у Републици Српској, са посебним освртом на реформске мјере које је Влада Српске успјешно реализовала ради унапређења пословног амбијента и стварања услова за привлачење инвеститиција, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Она је изразила задовољство због интересовања које привредници из Њемачке исказују у вези са могућностима за инвестирање у Републици Српској, додајући да је за Српску значајно интензивније повезивање са европским тржиштем и сарадња са компанијама из ЕУ.

Представници Одбора њемачке привреде за источну Европу изразили су интересовање за сарадњу са Српском, између осталог и због отворености ка страним инвеститорима и повољним условима за пословање, додајући да искуства њемачких компанија показују да постоји обострана жеља и интерес да се досадашња добра сарадња унаприједи у наредном периоду.

Размијењена су мишљења и о процесу европских интеграција и унапређењу регионалне сарадње као предусловима за ефикасније повезивање тржишта, те оцијењено да западни Балкан представља динамичан економски простор који има значајан развојни потенцијал.

Извор: СРНА