latinica  ћирилица
16/11/2017 |  09:31 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Паре свађају Добој и Станаре

Концесиона накнада и кредит посвађали су општину Станаре и град Добој, који више од двије године не могу да поравнају рачуне и подијеле имовину, покретну и непокретну.
Станари (фото: sh.wikipedia.org) -
Станари (фото: sh.wikipedia.org)

Добој од Станара потражује око три милиона КМ, док најмлађа општина заузврат тражи 3,5 милиона КМ, а Гордијев чвор би требало да развеже арбитражни поступак уз посредовање ресорног министарства. У Градској управи Добоја сачинили су рачуницу према којој би најмлађа општина у РС за међусобан "чист рачун" требало да измири дио кредитног задужења из 2012. године.

"По налазу вјештака економско-финансијске струке, на дан 30. јун 2015. године, то износи 2.980.661,93 КМ, односно 10,7 процената укупног кредитног задужења. Као дан за утврђивање дијела кредитних обавеза које припадају општини Станари узима се моменат када је град Добој остао ускраћен за значајан дио индиректних и директних пореза", рекао је Милош Букејловић, потпредсједник Скупштине града Добоја.

Из Станара поручују да нису заборавили паре које су се годинама сливале из ове локалне заједнице у Добој, а ријеч је о концесионој накнади за експлоатацију угља из тамошњег рудника.

"Ваљда се финансирало нешто од концесионе накнаде, није све из кредита, а и ако јесте, гдје? А од концесионе накнаде је морао давати град Добој, улагати у капиталне инвестиције када је у питању пут, објекти... Гдје је то уложено, тих 6,5 милилна КМ", казао је Душан Панић, начелник Станара.

Када би се тај износ умањио за три милиона КМ, колико Добој тражи да измире Станари, опет би ова локална заједница била у плусу 3,5 милиона, поручују из Станара, којима неријешени односи задају главобољу.

"И даље се основно средство, када је у питању пут или некакав објекат у Станарима, води у књигама града Добоја. То је оптерећење", наводи Панић, те додаје да обје локалне заједнице имају још четири дана да формулишу арбитражно питање на основу којег ће бити вођен поступак мирног рјешавања подјеле имовине.

У информацији коју је град Добој упутио ресорном министарству, а коју су претходно усвојили одборници локалне скупштине наводи се да се подјела непокретне имовине изврши по територијалном принципу.

"Односно, да сва непокретна имовина која се налази на територији града Добоја припадне граду, а сва имовина која се налази на подручју општине Станари припадне тој општини. Да покретна имовина припада граду, уз обавезу Станара да преузму преостали дио обавеза по основу уложених кредитних средстава", навео је Милош Букејловић.

Извор: Независне новине