latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:30 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Крајишник: Међународна заједница да упозори Изетбеговића да ради против мира

Предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске Момчило Крајишник сматра да би представници међународне заједнице требало да упозоре поједине политичаре из муслиманског естаблишмента, прије свих бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, да раде против мира.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

- Онај ко ради против мира је и велики противник БиХ и Републике Српске - рекао је Крајишник Срни.

Крајишник је истакао да је Изетбеговићева изјава да је спреман и на рат у одбрани територијалног интегритета БиХ уколико Република Српска распише референдум о самосталности - опасна, јер представља удар на помирење према коме народи у БиХ морају да иду.

Он је оцијенио да су посљедња дешавања након изјаве Изетбеговића, који је традиоцинално непријатељски опредијељен према Републици Српској, добар показатељ да се БиХ још није смирила и да се "стално ратује вербалним супротстављањима права Срба у БиХ".

Крајишник истиче да су у праву они политичари из Републике Српске који кажу да можда подјелу БиХ желе муслимански политичари јер им то одговара, али да при томе желе да за то неко други буде крив.

- И све ово што чине - чине против БиХ, али не желе да то јавно кажу јер није популарно и раде тако да би БиХ распадне - рекао је Крајишник.

Наводећи да су Изетбеговићеве жеље "наопаке", Крајишник је рекао да ће српски народ сигурно наћи начин да изађе из БиХ, ако буде кињен као до сада.

- Ми не желимо да изађемо из БиХ без сагласности сва три народа и не разумијем одакле поређење са Косовом - рекао је Крајишник.

Он је истакао да је Косово на примитиван, "каубојски начин" добило неку лажну самосталност и то без сагласности Србије, док је Република Српска добила сагласност.

- Бакир Изетбеговић зна да је његов отац дао сагласност /1993. године када је договаран Овен-Столтенбергов план/. Имамо и ту тапију, јер је Алија Изетбеговић рекао да послије пет година Република Српска може расписати референдум и изађи из БиХ - подсјетио је бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Крајишник истиче да Бакир Изетбеговић сада жели да негира да неко има право да одржи референдум и жели да Република Српска остане у БиХ, јер се то њима допада.

- Ако се нама буде допадало ми ћемо сигурно остати и вјерујем да ће наши политичари заузети такав став, а ако се не буде допадало, БиХ нема перспективу - поручио је Крајишник.

Он је поручио да никакав распад неће довести до рата, јер се данас никоме не ратује.

- Волио бих да видим ко ће послати своје дијете да ратује за неку територију за коју се зна да више од 20 година припада другом ентитету и другом народу - рекао је Крајишник.

Он истиче да Изетбеговић нема никаква средства да би могао да угрози мир.

- Он је човјек који сања неки свој неостварен сан, а и када се пробуди он и даље сања некакаву унитарну БиХ, а то је немогуће - рекао је Крајишник, уз оцјену да је Изетбеговићева изјава исхитрена и врло штетна.

Извор: СРНА