latinica  ћирилица
16/11/2017 |  20:04 | Аутор: РТРС

Правобранилац тражи пљенидбу имовине Тихомира Глигорића

Правобранилаштво Српске од надлежног суда тражи плијенидбу имовине и новца са рачуна бившег директора Геодетске управе Тихомира Глигорића, потврдио је АТВ-у главни правобранилац Милимир Говедарица.
Тихомир Глигорић - Фото: РТРС
Тихомир ГлигорићФото: РТРС

А све због тога што Глигорић још није исплатио држави 264 хиљаде марака на основу правоснажне пресуде из јануара ове године.

Такође, покренут је и поступак пред надлежним судом на име извршења на непокретностима у власништву Тихомира Глигорића и то на трособном стану у површини од 76 метара квадратних, процијењене вриједности од 114 хиљада марака.

И то је, чини се, једина непокретност на коју ће судски извршитељи моћи да рачунају. Глигорић је, очигледно, намирисао исход, па је у међувремену успио да прода кућу у Добоју вриједну 47 хиљада марака извјесној Јелени Срни – и то мјесецима прије правоснажне пресуде Врховног суда. Истој госпођи покушао је да прода и поменути стан у Бањалуци, али тек након пресуде, па је Правобранилаштво стопирало тај поступак. То су све подаци из Глигорићеве бивше фирме.

“Обзиром да у уговору стоји да је вриједност тог стана, који он још увијек посједује, 114 хиљада 610 марака. Значи није довољно што се тиче саме пресуде. Претпостављам да постоје нека новчана средства на рачуну“, рекла је Босиљка Предраговић, вршилац дужности директора РУГИП-а

На питање шта ће бити ако на рачуну нема пара и хоће ли онда Глигорић ићи у затвор одговара да јој то није познато.

“Па сад стварно не знам. То није мени познато. Претпостављам да постоје мјере и начини да ће се извршити пресуда“, додаје Предраговићева.

Правоснажном пресудом Врховног суда, због кривичног дјела несавјестан рад у служби, Тихомир Глигорић је обавезан да исплати новац на рачун буџета Српске. Без обзира на све, Глигорић, који тренутно сједи у фотељи начелника Одјељења за привреду града Добоја, тврди да наставља правну борбу. Вјешто избјегава одговор зашто државу мјесецима вуче за нос.

“Ви знате да је то дио овог сценарија који се из Палате води према мени. Ја сам поднио захтјев за заштиту законитости и то је пред Врховним судом Републике Српске, још нису ријешили по том питању и, наравно, прослиједио сам и за Стразбур кад је у питању правни дио“, рекао је Глигорић.

На овај начин Тихомир Глигорић скоро десет мјесеци не поштује правоснажну судску пресуду и не жели да врати новац који је по судској пресуди незаконито стекао. Случај Глигорић није једини у пракси, тврди струка.

"Очекује се, дакле, да све надлежне институције система предузимају правне радње са циљем извршавања судске одлуке јер, уколико се не изврши судска одлука, улази се у друго правно питање, односно другу сферу кривичне одговорности, у виду постојања извршења кривичног дјела неизвршења судске одлуке", рекао је адвокат из Бањалуке Жељко Бубић.

Истом пресудом Глигорић је осуђен и на затворску казну од пола године али је тражио да му се она замијени за новчану. Каже да је тај новац исплатио прије три мјесеца.

Извор: Независне, АТВ