latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:13 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Спортом указати на проблеме жртава од мина (ВИДЕО)

Жртве мина окупљене у клубове сједеће одбојке, спортом апелују на надлежне да до 2025. године ријеше проблем минираних подручја. У том циљу у Добоју је одржан турнир у сједећој одбојци, који скреће пажњу на опасност од мина, али и на проблеме с којима се суочавају жртве мина.
Спортом против мина - Фото: РТРС
Спортом против минаФото: РТРС

Много мина након рата остало је на подручју Дервенте и Добоја, упозоравају ампутирци. Премда је деминирање присутно, кажу да мине још угрожавају животе људи, а нису ријетки ни трагични исходи.

"Сваке године се врше деминирања. То није довољно јер на територији општине Дервента има још велики број обиљежених али и необиљежених минских поља", истиче Спасоје Кулага, један од анкетиран грађана Дервенте.

Сједећа одбојка један је од начина да жртве упозоре на опасност и подстакну брже деминирање. Дио је то пројекта који се проводи у 11 општина уз финансијску подршку Европске уније и World Vision Аустрије.

"Од 1996. до 2014. године на подручју града Добоја имали смо 98 минских инцидената од чега је 36 особа смртно страдало, а 96 лица је теже или лакше повријеђено", рекао је Зоран Панић, Организација ампутираца "Удас" Републике Српске.

На подручју регије Добој укупно је евидентирано 360 жртава мина. Осим опоравка и укључивања у друштво сусрећу се и са економским потешкоћама.