latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:26 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

У Градишци отворена трансформаторска станица, вриједна 4,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Око 7.000 домаћинстава на подручју Градишке, од данас ће имати квалитетније снабдијевање струјом. У рад је пуштена 110 киловолтна трафо-станица Градишка два, у насељу Врбашка, вриједна 4,5 милиона марака. Са ове трафо-станице струјом ће бити снабдијеван и нови мост у Градишци.
Трансформаторска станица "Градишка два" - Фото: СРНА
Трансформаторска станица "Градишка два"Фото: СРНА

Око 7.000 потрошача поткозарског дијела, Просаре, Подградаца и Турјака, од данас ће имати квалитетнију испоруку електричне енергије. А до сада је, и најмањи вјетар стварао проблеме.

Сви привредни субјекти и домаћинства до сада су се снабдијевали са двије трафо-станице у Градишци и Новој Тополи. Развој привреде, пословних зона и све већи број људи који насељавају ово подручје, приморали су надлежне да изграде нову трафо-станицу, како би задовољила потребе свих.

"Велики значај ове трафостанице је и за будући гранични прелаз, царински терминал и мост на Сави, али и за будућу индустријску зону Лиман", рекао је начелник Градишке Зоран Аџић.

Електропренос БиХ до сада је у електро мрежу на подручју Српске уложио око 80 милиона марака. Обезбијеђена је боља испорука електричне енергије за мјештане Шипова и Лакташа, а у наредном периоду са тим ће се моћи похвалити и грађани Бијељине, Зворника, Билеће и Требиња.

"У наредном периоду неке ствари ћемо морати дорадити када је ријеч о промјени телекомуникационог и скада система, што значи да морамо мијењати управљање које је застарјело", навео је директор Електропреноса БиХ Мато Жарић.

Из Електропреноса најављују и један од најважнијих пројеката на овом подручју Српске, изградњу трафо-станице Бањалука десет. Тај пројекат требало би да кошта око 15 милиона марака, а његова реализације могла би почети већ наредне године.