latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:10 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Грађани и установе широм Српске трпе посљедице јучерашње олује (ВИДЕО)

Бројни грађани широм Српске трпе посљедице јучерашње олује. Киша која је у вечерњим и пријеподневним часовима падала нанијела им је велику штету, а објекти који су јуче остали без крова данас су поплављени.
Власеница: Вјетар однио кров са школске зграде -
Власеница: Вјетар однио кров са школске зграде

Заједница етажних власника у Бањалуци Чарице Милице 50, једна је од оних која трпи највеће посљедице јучерашњег страшног невремена и орканског вјетра. Након што им је вјетар однио кровну конструкцију, пробудили су се под кишом. Њихови станови су мокри, јер је вода почела да пробија.

Мирјана Шарић пробудила се, каже, у поплављеној спаваћој соби. Најлон који је постављен након урушавања кровне конструкције није био довољан.

"Вода је нашла пут, прокисло је у спаваћој соби и у кухињи гдје такође нема крова, вода је почела да пробија на степенице и стигла је до другог спрата. Људи стављају крпе и пешкире испред улазних врата да им вода не уђе у стан", прича Мирјана.

Зграда у којој већином живе пензионери, према ријечима првих људи заједнице етажних власника, препуштена је сама себи. Нису кажу, задовољни реакцијом надлежних. Како ће санирати штету и шта учинити да зиму не проведу на улици, тврде, ни сами не знају.

Ово је само један од око, према званичним информацијама, 110 оштећених објеката у Бањалуци. Надлежне службе учиниле су све што је било у њиховој моћи, поручују из градске управе.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, најавио је да ће комисија извршити процјену пријављене штете на стамбеним објектима након чега ће бити одлучено ко остварује право на евентуалне накнаде.

Дан након орканског вјетра и у Власеници је киша повећала штету. Митру Лазићу оркан је однио кров, а киша још више оштетила дом. Он истиче да сам не може ништа јер има два кредита која отплаћује.

У Основној школи "Вук Караџић" штету процјењују на 90.000 марака. Са наставом ће почети у понедјељак, али у просторијама средње школе. Са санацијом штете већ су почели.

"Ако наставимо овом динамиком, уз помоћ општине и министарства, надам се да можемо до краја године завршити радове на школи", рекла је директор школе Данка Кезуновић.

 Већи дио Кнежева добио је синоћ струју, ипак, проблема има у сеоском подручју општине. Након кише и наглог топљења снијега расту водостаји у Српској. У долинама Уне и Сане на снази су мјере редовне одбране од поплава.