latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:22 ⇒ 14/12/2017 | 07:30 | Аутор: РТРС

"Без Јерусалима неће бити мира у региону и свијету"

Америчко признавање Јерусалима као престонице Израела добило је скоро једногласан одговор муслиманских земаља. "Источни Јерусалим - престоница је Палестине"- поручили су са Самита у Истанбулу, одржаног на позив Реџепа Тајипа Ердогана.

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је да је цијели свијет против одлуке предсједника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела, оцијенивши да је та одлука "највећи злочин".

"Нема палестинске државе без Јерусалима као престонице. То никако нећемо прихватити, неће бити мира у региону и свијету ако буде тако”, рекао је Абас.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган опет је оштро критиковао Израел, означивши га као "терористичку државу". Одлуку Вашингтона о признавању Јерусалима учесници самита сматрају знаком да се САД повлаче из улоге покровитеља мира на Блиском истоку.

"Од сада па убудуће, нема говора о томе да пристрасне Сједињене Америчке Државе буду посредник између Израела и Палестине. Тај период је завршен", нагласио је Ердоган.

У међувремену, израелске безбједносне снаге ухапсиле су на Западној обали тридесетак Палестинаца, међу којима и високог званичника Хамаса Хасана Јусефа. Осумњичен је за умијешаност у тероризам и нереде.

То је лидере муслиманских земаља окупљене на самиту у Истанбулу још више одважило да усагласе своје, често различите, ставове о многим питањима.