latinica  ћирилица
19/01/2018 |  13:11 ⇒ 20/01/2018 | 09:45 | Аутор: РТРС

Савјет Европе тражи конститутивност Срба у четири кантона Федерације БиХ

Без темељне уставне реформе демократске институције не могу правилно функционисати, а Босна и Херцеговина не може постати истински грађанска држава свих њених грађана, став је Савјета Европе.

У нацрту резолуције о БиХ која ће се наћи пред Парламентарном скупштином Савјета Европе 24. јануара изражава се забринутост због, како се истиче, пораста националистичке и етнички обојене реторике, нарочито у контексту изборне кампање за опште изборе у октобру 2018. Такође изражава се забринутост због све већег непоштовања одлуке Уставног суда БиХ, посебно у погледу изборне реформе за град Мостар и формирања Дома народа Федерације БиХ. 

Од Републике Српске се тражи да у свом Уставу укине члан који предвиђа смртну казну. Од Федерације БиХ се захтијева да у четири кантона, уставним амандманима обезбједи статус "конститутивног народа" припадницима српског народа који тамо живе.

Подсјећа се и на неопходонст спровођења пресуде  у предмету "Сејдић - Финци" и на неопходне измјене како у Уставу, тако и у изборном закону шест мјесеци прије наредних општих избора у октобру 2018. године. Парламентарна скупштина СЕ сматра да је потребно хитно спровести одлуку Уставног суда од 1. децембра 2016. године о саставу Дома народа Федерације БиХ у случају Љубић, и то прије општих избора 2018. године, због озбиљног ризика да ће формирање власти у Федерацији БиХ, као и на нивоу БиХ, након избора, бити блокирано.

Парламентарна скупштина Савјета Европе поздравља усвајање амбициозног програма реформи у јулу 2015. године, као и званично подношење апликације за чланство у Европској унији у фебруару 2016. године. Осим тога подржава и резултате пописа становништва у БиХ, као и имплементацију ревидиране стратегије о повратку избјеглица и интерно расељених лица.

На мети критика је и споро спровођење Националне стратегије за ратне злочине из 2009. године. Савјет Европе сматра да би питање несталих лица требало да остане у фокусу власти и очекује да Институт за нестала лица добије потребна буџетска средства.

Извор: Независне новине