latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:42 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Влада Српске: За санацију студентских павиљона 2,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске задужила је Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за санацију павиљона један са рестораном, те павиљона два и спољашње уређење Студентског центра "Никола Тесла" Бањалука у износу од 2.562.548 КМ, без ПДВ-а.
Влада Републике Српске, сједница - Фото: СРНА
Влада Републике Српске, сједницаФото: СРНА

Влада је задужила и Студентски центар да спроведе поступак наплате штете по основу осигурања имовине, те да са наплаћеним износом учествује у финансирању санације објеката овог центра.

Такође, задужује се руководство Студентског центра да спроведе и поступак легализације павиљона један и два, а ова министарства да спроведу поступак набавке путем преговарачког поступка без објаве обавјештења, уважавајући крајњу хитност поступања.

Задужује се Републичка дирекција за обнову и изградњу да обезбиједи потребну документацију са предмјером и предрачуном радова на санацији објеката Студентског центра, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Олујни вјетар је 11. и 12. децембра прошле године однио кровове са већине објеката студентских павиљона, а потом је пала киша која је причинила додатну штету и учинила ове објекте неусловним за становање.

Влада Српске задужила је Министарство финансија и Министарство просвјете и културе да обезбиједе 200.000 КМ с циљем давања подршке раду Конфуцијевог института који је отворен у недјељу, 21. јануара на Универзитету у Бањалуци.

Влада је задужила Министарство правде и Министарство финансија да утврде неопходне активности да би био покренут поступак изградње зграде Уставног суда Републике Српске у што краћем периоду.

На сједници је усвојен и Приједлог Владе за Програм рада Народне скупштине Републике Српске за 2018. годину који ће бити достављен парламенту.

Утврђен Приједлог закона о измјенама Закона о управљању отпадом

Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом чији је циљ нормирање коефицијената и циљева за обрачун накнаде за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом, која се прикупља по принципу "загађивач плаћа".

Ова накнада се уплаћује на рачун јавних прихода буџета Републике Српске, те распоређује на рачун Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске и намјенски троши за управљање амбалажним отпадом, као и за контролу и евиденцију обвезника система управљања овим отпадом.

Овај закон предвиђа и додатно уређивање питања израде и доношења републичког плана управљања отпадом у складу са директивом Европског парламента и Савјета од 19. децембра 2008. године о отпаду и стављању ван снаге одређених директива.

Усвајањем овог законског рјешења стећи ће се услови за коришћење већ обезбијеђених финансијских грант средстава Шведске за израду тог планског документа којим ће детаљније бити уређен систем управљања отпадом у Републици Српској, слиједећи циљеве утврђене Стратегијом управљања отпадом за период од 2017. до 2026. године.

Влада Републике Српске усвојила је данас и информацију о збрињавању нуспроизвода животињског поријекла и задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да, у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Министарством здравља и социјалне заштите, предложи модел управљања нуспроизводима животињског поријекла.

Правилним управљањем начинима збрињавања нуспроизвода живтињског поријекла доприноси се одрживости и европским циљевима, обезбјеђујући да животињски нуспроизводи буду поново коришћени за економску употребу и када је безбједно, поново уђу у ланац снабдијевања као извор хране за кућне љубимце, горива и ђубрива, производње био-дизела/био-гаса, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Посебно треба истаћи значај производње био-гаса, који настаје као посљедица биолошког разграђивања у анаеробним условима.

Влада је донијела План одбране од поплава у Републици Српској у 2018. години чиме ће бити унапријеђено и обезбијеђено свестраније ангажовање свих релевантних субјеката и остварен виши ниво приправности и спремности, с циљем унапређења ефикасности система заштите и спасавања и веће безбједности људи и материјалних добара.

Републичка управа Цивилне заштите је надлежна за координацију, усклађивање, праћење и усмјеравање свих активности у вези са спровођењем овог плана, док је, задатак осталих субјеката у интегралном систему заштите и спасавања, у дијелу властите одговорности, да израде и у датом року спроведу изведене оперативне планове, према Плану.

Влада Републике Српске усвојила је и План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2018. години.

Влада Српске донијела је одлуку о утврђивању општег интереса којом се утврђује да је од општег интереса изградња и модернизација регионалног пута Бањалука - Сански Мост, дионица Бронзани Мајдан - Стратинска - граница Федерације, па се у ту сврху може извршити потпуна експропријација укупно 206 некретнина.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о иницијативи Министарства иностраних послова БиХ у вези са јачањем сарадње са земљама Јужне Америке.

Став Владе јесте и да постоји потреба да се јача економска сарадња са свим земљама, укључујући и земље Јужне Америке, али да оснивању нових дипломатско-конзуларних представништвама треба претходити детаљна анализа њихове оправданости са различитих аспеката.

Сматрају и да оснивање нових дипломатско-конзуларних представништава треба да се реализује у оквиру постојећих финансијских ресурса, што подразумијева израду анализе оправданости са различитих становишта, укључујући и равномјерност географске заступљености, постојеће дипломатско-конзуларне мреже БиХ и приједлог евентуалне прерасподјеле ресурса у случају потребе за новим дипломатско-конзуларним представништвима.

Влада Републике Српске задужила је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овом закључку информише Министарство иностраних послова БиХ.

Утврђивање основице за примања борачких категорија

Влада Републике Српске донијела је одлуку о висини основице за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата у износу од 69,90 одсто просјечне нето плате из претходне године, односно номинални износ од 580,20 КМ, што је повећање за два одсто.

"Имајући у виду износ средстава у буџету за ову годину планираних за исплату примања прописаних Законом, те чињеницу да се број корисника тих примања континуирано смањује због губитка права по разним основама, као основица за обрачун тих примања за 2018. може се утврдити проценат од 69,90 одсто просјечне нето плате из претходне године, односно номинални износ од 580,20 КМ, што је повећање за два одсто у односу на 2017. годину", саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

На данашњој сједници је донесена одлука о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за ову годину.

Висина основице утврђује се у проценту од 0,445 одсто од основице прописане Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске односно просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 3,70 КМ.

Номинални износ годишњег борачког додатка за 2018. годину добије се множењем основице са бројем мјесеци ангажовања бораца у зони борбених дејстава.

С обзиром да је одређен број бораца прве и друге категорије након навршених 60 година живота испунио услове за кориштење мјесечног борачког додатка, број корисника годишњег борачког додатка за ову годину је мањи у односу на број корисника у 2016. години за 3.343.

Узимајући у обзир планирани износ средстава на буџетској позицији за борачки додатак и број корисника који имају право на годишњи борачки додатак, обрачун годишњег борачког додатка се може извршити по основици од 3,70 КМ, што је за 8,8 одсто више у односу на основицу за обрачун за 2017. годину.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за ову годину.

Висина основице утврђује се у проценту од 0,198 одсто од основице прописане Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске односно просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 1,65 КМ.

"Узимајући у обзир планирани износ средстава на буџетској позицији за борачки додатак за ову годину, те број корисника мјесечног борачког додатка којима ће се вршити исплата од ове године, за исплату мјесечног борачког додатка се може утврдити основици од 1,65 КМ, што је за 3,1 одсто више у односу на прошлогодишњу", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за ову годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.

Основица за обрачун мјесечних примања утврђује се у износу од 435,10 КМ, а коефицијент висине исплате утврђује се у вриједности од 1,00.

"Имајући у виду да је у буџету за ову годину планиран исти износ средстава за исплату примања прописаних Законом као у претходној години, те чињеницу да се број корисника права на цивилну инвалиднину континуирано смањује због престанка права по разним основама, као основица за обрачун тих примања за ову годину може се утврдити износ од 435,10 КМ, односно повећати основица за два одсто у односу на основицу из претходне године", наводи се у саопштењу.

Одлуке су донесене у складу са ранијим договором са Борачком организацијом Републике Српске да неће бити смањиван ниво права, већ да ће се сваке године повећавати основице за обрачун у односу на протеклу годину.

Усвојен Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Српској за период од 2018. до 2027. године, чији је општи циљ унапређење квалитета живота ове популације.

Стратешки циљеви су смањење сиромаштва код старијих лица, унапређење социјалне заштите и приступа јавним услугама за задовољење основних животних потреба, са посебним освртом на рурална подручја, унапређење волонтерских активности за старија лица у локалним заједницама, повећање свијести популације о потребама ових лица, унапређење здравља и приступа програмима цјеложивотног учења, спортским и културним садржајима, превенција насиља над старијим лицима и заштита и спашавање ових лица у ванредним ситуацијама.

Основни разлог за доношење ове стратегије је враћање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности гдје различите генерације могу бити једне другима на услузи, те побољшање здравог и активног старења, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Доношење ове стратегије представљало би саставни дио стратешких опредјељења Владе Републике Српске за област социјалне заштите њених грађана.

Усвајањем овог документа биће створена могућност повлачења средстава из ЕУ фондова за подршку програмима који се односе на реализацију стратешког плана планирањем намјенских грантова на локалном и републичком нивоу за суфинансирање ових програма.

Извор: СРНА