latinica  ћирилица
23/01/2018 |  21:52 ⇒ 24/01/2018 | 11:12 | Аутор: РТРС

Странци настоје да наметну унитарну БиХ јер су то обећали Бошњацима! (ВИДЕО)

Амбасадори Сједињених Америчких Држава у Сарајеву обећали су Бошњацима да ће укинути Републику Српску, њену полицију и наметнути само једног предсједника, што Српска никада неће дозволити, изјавио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик, гостујући у емисији "Ћирилица", ТВ Хепи.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: Screenshot
Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: Screenshot

Предсједник Српске је подсјетио да Србима катастарски припада већи дио територије БиХ тако да је пројекат унитарне БиХ немогућ и по том основу без обзира на настојања појединих представника међународне заједнице да остваре свој план нестанка Републике Српске направљен и прије него што је потписан Дејтонски споразум.

Додик је нагласио да Републику Српску брани Дејтонски споразум и Устав и према члану Три истакао је, БиХ је "састављена" од два ентитата и три конститутивна народа. Појаснио је да БиХ не "чине" два ентитета, већ да је она "састављена од два ентитета" што је суштинска разлика и аргумент постојања Републике Српске. 

Истакао је због тога неће бити "Дејтона 2" и да ће, уколико то неко наметне, у том случају Српска инсистирати на самосталности, а Хрвати на стварању трећег ентитета. 

Комнетаришући најаву доласка Брајана Хојт Јиа на мјесто америчког амбасадора у БиХ, Додик је оцијенио да не очекује промјену америчке политике и да сматра да ће и он наставити да говори о "унитарној Босни" а све оне које се томе противе, без обзира на аргументе, проглашаваће за неподобне.  

"У БиХ имате оне који, чим се појаве неки странац сматрају да је то готово. Странцима треба Србин који ћути, а ја сматрам да је највећи интерес Републике Српске супроставити се унитаризацији БиХ", рекао је предсједник Српске.

Нагласио је и да међународни фактор, с једне стране, намеће принцип да БиХ према Европској унији говори једним гласом, а кроз праксу у претходним годинама је, кроз наметање закона, чинио високи представник не поштујући могућност унутрашњег консензуса у БиХ.

Говорећи о иницијати предсједника Србије, Александа Вучића, о потреби доношења "Декларације о опстанку српског народа" Додик је рекао да за разлику од Исламске Декларације која је усвојена као програмска платформа СДА, Сарајево кроз "Декларацију о очувању српског народа" жели да осуди цивилизацијске домете једног народа, његов језик, културу, вјеру...

"Срби имају Крсну славу а други то немају. И по томе смо ми јединствени", рекао је Додик.

Одговарајући о опасностима од тероризма подсјетио је да у БиХ, што су потврдиле и обавјештајне службе, дјелује 3.000 лица који су спремни на индидвидуални тероризам. Како је рекао, ријеч је и о лицима који су, током рата, у БиХ дошли уз америчку помоћ и починили стравичне злочине над српским народом.

Говрећи о разлозима због којих Република Српска нема специјалне паралелне везе и са Црном Гором као што има са Србијом, Додик је потврдио да је то нудио Ђукановићу али је он то одбио ријечима да би то урадио да се ради о Републици Црногорској, а не Српској.

Погледајте видео: