latinica  ћирилица
24/01/2018 |  08:42 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

MOK забранио заставу Русије на трибинама ОИ; Кремљ- Провјерити информације

Међународни олимпијски комитет забранио је ношење застава на трибинама земаља које не учествују на Олимпијади, тако да ће у Пјонгчангу застава Русије такође бити забрањена, јер руски спортисти на Играма 2018. имају статус "олимпијских спортиста из Русије" и наступају под олимпијском заставом.
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov)

"Заставе земаља које не учествују на Олимпијским играма су забрањене", наводи се на интернет страници Организационог одбора Олимпијских игара у Пјонгчангу.

Заставе су забрањене на такмичењима и објектима за тренинге.

МОК је у децембру донио одлуку да "чисти" руски спортисти могу да иду на Олимпијаду у Пјонгчангу, али само од олимпијском заставом и у статусу "олимпијских спортиста из Русије". Касније је Олимпијска скупштина подржала намјеру руских спортиста да наступају на Олимпијским играма 2018. године под олимпијском заставом.

Зимске олимпијске игре у јужнокорејском Пјонгчангу одржавају се од 9. до 25. фебруара.

Кремљ: Провјерити информације о забрани

Кремљ је позвао да се избјегава ријеч бојкот у вези са учешћем руских спортиста на Олимпијским играма у Пјонгчангу и саопштио да би Русија требало да настави дијалог са МОК-ом и брани своја права, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

- Важно је да се сада избјегавају ријечи као што је бојкот. Постоје два фактора која треба узети у обзир. Први је да се многа питања о којима се говори преувеличавају, али није јасно на кога се позивају, а нејасно је и да ли су ове информације званичне или не. Појављују се неки нови елементи. На примјер, забрана употребе застава на трибинама за навијаче. Као што знате, одлука коју је МОК објавио ништа не говори о томе - одговорио је Песков новинарима на питање да ли Кремљ разматра бојкот Олимпијских игара.

Он је додао да Русија и МОК настављају контакте.

- У сваком случају, са МОК-ом мора да се настави дијалог. Ситуација није једноставна, већ компликована, али то не значи да треба прекинути дијалог. Са МОК-ом морамо да разговарамо и морамо да бранимо своја права, колико год је то могуће - истакао је Песков.

Коментаришући колико је тачна информација о забрани ношења руске заставе на трибинама стадиона током Олимпијских игара, Песков је рекао да Русија то треба да разјасни.

- Најважније је сада да се на експертском нивоу разјасни колико су поуздане те информације, зашто су се појавиле и од кога. И сходно томе, колико су тачне. Главна ствар јесте да имамо трезвени приступ, прије свега у интересу наших спортиста, који су одлучили да учествују на овим Олимпијским играма. И ова одлука је прихваћена са разумијевањем и подржана је - додао је Песков.

Он је напоменуо да у одлуци МОК-а о учешћу Русије на Олимпијским играма 2018. године није било ријечи о ношењу руских застава на трибинама.

Извор: Спутњик