latinica  ћирилица
15/03/2018 |  12:55 ⇒ 16/03/2018 | 08:02 | Аутор: РТРС

ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ У СРПСКОЈ - Брнабић: Србија има снагу и могућност да помогне Српској (ВИДЕО)

Српска и Србија настављају сарадњу на започетим заједничким енергетским пројектима, а Србија је препознала потребу чврстог повезивања са Републиком Српском закључено је на заједничком састанку предсједница Влада Србије и Српске Ане Брнабић и Жељке Цвијановић којем је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик.
Ана Бранбић (фото РТРС) -
Ана Бранбић (фото РТРС)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да захваљујући фискалној дисциплини претходне Владе коју је водио Александар Вучић, Србија има снагу и могућност да помогне општинама и градовима у Републици Српској.

- Такође нам је драго да видимо стабилност у Српској, брзо усвајање пројеката, имплементацију, и надам се да ће то бити будућност за нас. Разговоре даље настављамо о заједничким енергетским пројектима, закључила је Брнабићева.

Србија је препознала потребу чвршћег повезивања са Српском, а томе би требало да допринесе мост Братољуб и гранични прелаз између Братунца и Љубовије. Његово стављање у функцију, приоритет је за Владу Српске изјавила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

- Цијенећи потребе становништва и Србије и Републике Српске, то дефининтвино јесте приоритет.Предсједница Владе нас је упознала да ће се у априлу водити интензивни разговори БиХ и Србије по питању граничног прелаза, категоризације и свега што је потребно.Имаћемо и заједничке активности са Србијом и у сектору енергетике, туризма и развоја прекограничне сарадње, додала је Цвијановићева.

Данас је направљен и први корак ка будућим заједничким пројектима у области у којој сарадња Српске и Србије до сада није била видљива – у сектору енергетике.

- Видимо огромну шансу у оквиру програма развоја Подриња, који смо давно дефинисали са Србијом и поново попуњавамо тај простор туристичким цјелинама, развојем инфраструктуре и привредних активности које све више попримају карактер прекограничних, каже Цвијановићева.

- Мислим да је то добро за наше заједничке инвестиције, за већу енергетксу стабилност и независност, за наш БДП и наше грађевинске компаније, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Интенизвнији разговори о будућим енергетским пројектима слиједе у априлу. У право због тих пројеката састанку у администратвином центру Владе Српске присуствовали су и ресорни министри.