latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:43 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Путин предсједавао Савјетом безбједности Русије због афере са тровањем шпијуна

Руски лидер Владимир Путин разговарао је са сталним члановима Савета безбједности земље о руско-британским односима у позадини случаја тровања бившег шијуна Сергеја Скрипаља у британском Солсберију, саопштио је прес-секретар руског предсједника, Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков - Фото: архив
Дмитриј ПесковФото: архив

Песков је навео да је током сједнице изражена крајња забринутост “деструктивним и провокационим ставом британске стране“. Министарство иностраних послова Русије сматра да је јутрошња сједница Савјета безбједности УН о инциденту у Солсберију показала одсуство заинтересованости Лондона за професионалном истрагом.

На сједници Савјета безбедности, делегација Русије је поднијела је на разматрање одговарајући нацрт саопштења за медије. Према ријечима сталног представника Русије, Василија Небензје, Москва је затражила да се не користи механизам Члана 9 Конвенције о забрани хемијског оружја приликом истраге инцидента. Велика Британија је блокирала приједлог Русије.

“Лондон је овим, у складу са својим провокационим и хистеричним акцијама посљедњих дана, још једном показала одсуство реалне заинтересованости и за професионалну истрагу инцидента у Солсберију. За нас је то било изненађење“, наводи се у коментару Министарства иностраних послова Русије.

Извор: Спутњик