latinica  ћирилица
16/03/2018 |  09:07 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Каран: Окружно јавно тужилаштво у Добоју не поштује законе Српске

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран апелује да Окружно јавно тужилаштво у Добоју престане да крши законе Републике Српске ангажовањем приватног пензионисаног патолога за потребе вјештачења.
Жељко Каран, директор Завода за судску медицину -
Жељко Каран, директор Завода за судску медицину

"Главни тужилац у Добоју крши Закон о кривичном поступку и Закон о вјештачењу и вјештацима Српске тиме што за потребе вјештачења не користи услуге Завода већ приватног пензионисаног патолога који тај посао ради у туђем простору са туђом опремом. То је оно што бисмо назвали потпуном илегалом", тврди Каран.

Он је Срни рекао да је више пута контактирао Тужилаштво, покушавао на више начина да ријешим тај проблем у посљедње три, четири године, али без резултата.

"Њихово објашњење да су услуге које користе јефтиније, не могу бити одговор. То вам је исто као да из неке институције одлуче да службено ауто купе на пијаци, јер је јефтиније. Што бисте куповали возило у складу са Законом о јавним набавкама када је скупље", навео је Каран.

Он је подсјетио да у Закону о кривичном поступку Републике Српске пише да ако за обављање неке врсте вјештачења постоји надлежна институција, онда се то вјештачење повјерава тој установи.

Према Карановим ријечима, те одредбе главни тужилац у Добоју игнорише као што игнорише постојање Завода и његово одјељење у Добоју.

"Прошле године је усвојен Закон о вјештачењу и вјештацима Српске и у њему пише да се пословима прегледа лешева, утврђивања смрти, обдукцијама, ексхумацијама и свим пословима везаним за преглед мртвих тијела може бавити искључиво установа оспособљена за такву врсту вјештачења", додао је Каран.

Каран је рекао да Завод својом дјелатношћу покрива цјелокупну територију Српске, осим Добоја.

"Формирали смо одјељења у Требињу које покрива Херцеговину, у Бијељини које је надлежно за Семберију и шире подручје, Бањалука Крајину, али искаче Добој", навео је Каран.