latinica  ћирилица
19/04/2018 |  19:45 | Аутор: СРНА

Побједник "Лутвид-феста" школа из Угљевика

Представа "Мала вештица" у извођењу ученика Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика побједник је другог Фестивала луткарства и видео презентације књиге "Лутвид-фест" у Бијељини.
Бијељина - фестивал луткарства - Фото: СРНА
Бијељина - фестивал луткарстваФото: СРНА

Учитељица Снежана Милошевић рекла је новинарима да су дјеца припремала представу седам мјесеци и да су у њу уложили много труда, рада, ентузијазма и радости, што се и осјетило у њиховом извођењу.

"Срећни су и узбуђени због награде, а у представи је учествовало свих девет ученика који похађају четврти разред Подручне школе у Угљевичкој Обријежи", навела је Милошевићева.

Угљевички луткари биће једини представници Републике Српске на фестивалу луткарства који се у мају одржава у Новом Саду, а једна од освојених награда на "Лутвиду" је и посјета некој од професионалних позоришних представа у Београду.

Директор бијељинске библиотеке Јован Цвјетковић, као директор фестивала, оцијенио је да је овогодишњи "Лутвид-фест" испунио сва очекивања са осам такмичарских екипа из Србије и Републике Српске и великим бројем посјетилаца.

"Видјели смо сјајне представе и видео презентације, али главно је да је побиједила књига", рекао је Цвјетковић.

Приказ књиге на савремен начин, видео трејлерима, али и кроз реанимацију луткарства као једног од најстаријих начина људског умјетничког изражавања, ове године представиле су такмичарске екипе основних школа "Свети Сава", "Јован Дучић" и "Дворови" из Бијељине, те школе из Угљевика, Крагујевца, Пожеге и Зајечара.

"Лутвид-фест" одржан је од 16. до 19. априла у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.