latinica  ћирилица
24/05/2018 |  10:45 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Удружење тужилаца: Уздржати се од неоснованих оптужби и притисака на тужиоце

Удружење тужилаца Републике Српске тражи од институција, организација, медија и појединаца да се уздрже од даљих "неоснованих оптужби како уопште, тако и у појединачним случајевима" да би тужилаштва и тужиоци несметано и без било чијег притиска наставили професионално обављати свој посао.
Удружење тужилаца Републике Српске - Фото: РТРС
Удружење тужилаца Републике СрпскеФото: РТРС

Најоштрије осуђујући "неосноване и неаргументоване изјаве на рад тужилаштава и појединих тужилаца које трају већ дужи временски период, а кулминирале су у случају 'Драгичевић'", из Удружења подсјећају да тужиоци своје тужилачке функције обављају у складу са Уставом и законом.

"Тако третирамо све стране у поступку без фаворизовања, пристрасности и предрасуда, а непристрасност се односи не само на одлуку, него и на поступак доношења одлуке", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења наглашавају да тужиоци имају кључну улогу у спровођењу правде у кривичним предметима и обавезу да непристрасно одлучују на основу закона и доказа.

"Изношењем неистина о раду тужилаштава као институција и поступајућих тужилаца у јавности се стиче погрешна представа о њиховом раду и улози. Неосноване изјаве о раду тужилашава и тужилаца који обављају врло комплексан и одговоран посао представља и напад на комплетно правосуђе", истиче се у саопштењу.