latinica  ћирилица
15/06/2018 |  12:38 | Аутор: СРНА

Приједлогом закона о рударству прописани услови за експлоатацију сировина

Приједлогом закона о рударству дефинисан је оквир за безбједније обављање послова у области рударства и прописани услови и начини експлоатације минералних сировина, коришћење и одржавање рударских објеката и рударски пројекти.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Овим законским приједлогом, који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници, уређују се рударска геодетска мјерења и планови, мјере заштите и друга питања која се односе на експлоатацију минералних сировина, кадровски услови за обављање одређених послова у рударству, као и услови за издавање и одузимање лиценци у рударству, наводи се у образложењу законског рјешења.

Важећи Закон о рударству донесен је 2012. године, а ради промјена које су се догодиле у овој области, као и потребе за прецизирањем појединих одредаба, стекли су се услови за доношење новог закона.

У односу на важећи закон, предложеним рјешењима, уводе се лиценце за правна и физичка лица којим стичу овлашћење за обављање одређених послова у области рударства. На тај начин ће се обезбиједити потпунија контрола пословања правних лица која обављају послове у области рударства.

Доношењем закона биће гарантована већа правна сигурност за правна лица која обављају послове у области рударства, а што ће имати за посљедицу већи прилив страног и домаћег капитала, с обзиром на чињеницу да Српска располаже разноврсним и економски значајним минералним ресурсима, за чије су производно активирање потребна знатна финансијска средства.

Сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би наведено законско рјешење требало да буде разматрано по хитном посптупку, заказана је за урорак, 19. јун.