latinica  ћирилица
15/06/2018 |  14:19 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Додик: Не прихватам лешинарење које намеће опозиција у Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је предсједник Анкетног одбора /формираног Одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића/ Бранислав Бореновић показао своју неспособност и приземан политички карактер јер је у закључке овог одбора унио своје политичке ставове који су познати од раније.

Додик је истакао да је "Бореновић добио државни задатак да проведе анкетну комисију, али се показао неспособним да сутра обавља можда неку државничку функцију и необјективним политичарем јер није могао да оде даље од својих приземних емоција".

"Прво, квалификација дјела није у надлежности Анкетног одбора и од оних које је саслушавао није могао то да закључи, а они које није саслушао а тврде исто као и Бореновић можда би и могли то да потврде. Значи, злоупотребљена је процедура у раду Одбора, као што је злоупотребљена и приликом његовог проширења без одлуке парламента", истакао је Додик, додавши да низ ствари у извјештају Анкетног одбора није истинит.

Он је подсјетио да Анкетни одбор бира Народна скупштина и нико не може да шири његов састав, нити да га мијења осим те исте скупштине.

На питање новинара да прокометарише позив Бореновића да подржи извјештај Анкетног одбора и да је шокиран његовим изјавама у вези са тим извјештајем, Додик је рекао да Бореновића шокира вјероватно чињеница да је он предсједник најјаче политичке партије у парламенту - СНСД-а и да као предсједник те партије каже да ће одбацити његов срамни извјештај који је покушао да злоупотријеби, као што је покушао да злоупотријеби и овлаштења скупштине.

Он је поновио да такав извјештај неће проћи и СНСД то неће подржати. "ПДП и Бореновић не могу нама наметати свој став. "Ја као предсједник Републике и предсједник најјаче политичке партије у Републици Српској одбијам да прихватим лешинарење које посљедњих 60, 70 дана намеће опозиција у Републици Српској као модел политичког дјеловања", поручио је Додик.

Он је поновио да је смрт младића из Бањалуке, нажалост, исполитизована од опозиционих политичара, па и неких из ФБиХ и констатовао да је јадна политика која покушава да прибавља гласове на смрти једног младића која, нажалост, још није разјашњења.

"Сама чињеница да се скупови "Правда за Давида" одржавају ненајављено на Тргу Крајине у Бањалуци говори да се они политички злоупотребљавају. Ми разумијемо бол породице, али је очигледно да је у многим другим елементима то попримило политичке елементе. На крају, људи нису више са том емоцијом као на почетку јер су видјели да су многи несрећну смрт младића исполитизовали и да желе то да задрже као важну политичку тему", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да Тужилаштво ради на случају смрти младића, да је ангажовано шест тужилаца, те да није његово да се мијеша у њихов рад. "Ја сам изражавао сумњу у рад Тужилаштва све док нисам био упознат кроз извјештај који је тужилац поднио Народној скушштини. Људима треба дозволити да раде свој посао а не прејудицирати ствар", оцијенио је Додик.

Он је позвао Тужилаштво да што је могуће прије изађе са одређеним квалификацијама дјела и поручио да ће сваку њихову одлуку испоштовати.

Повезане вијести:

САСТАНАК ДОДИК - ВУЧИЋ: Крајем августа заједничка сједница влада Србије и Српске у Требињу

Додик: Србија се неће мијешати у изборе у БиХ

Додик: Српска неће центре за мигранте, а Вучић поштује наше ставове

"Подршка Вучићу да одбије приједлоге за Косово који нису у интересу Србије"