latinica  ћирилица
15/06/2018 |  16:03 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Градња ауто-путева и других инфраструктурних објеката приоритети локалних заједница

Експропријација земљишта ради градње ауто-путева и других инфраструктурних објеката приоритети су локалних заједница добојске регије.

О проблемима који то прате разговарано је на састанку руководства Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове са шефовима подручних јединица, локалних заједница и представника Правобранилаштва.

На подручју Добоја експропријација ради изградње Коридора Пет це обавља се на четири катастарске општине, у Бушлетићу, Горњој и Доњој Грапској. Спорна је експропријација у Костајници гдје је од укупно 170 правоснажно ријешено 70 посједника.

"У земљишним књигама одређене непокретности се воде у евиденцијама као јавно добро, а у стварности у катастру то су њиве чији су посједници физичка лица", рекао је шеф ПЈ РУГИП-а у Добоју Ненад Палексић.

"Правобранилаштво је 2014.покренуло поступак пред надлежним министарством да наведене некретнине изгубе тај статус, али до данас то питање није ријешено", замјеница правобраниоца Милкица Гарић.

"И Вукосавље се налази на коридору Пет це и треба да видимо на који најбржи начин да то ријешимо", каже начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

У току је експропријација у Станарима за потребе градње пута према Теслићу, још се ради експропријација приступних саобраћајница ауто-путу Бањалука – Добој, што је само дио посла локалних управа. Отежава га дуго трајање рјешавања имовинских односа.

"Подручна јединица је доста ажурна по питању провођења и у ЗК евиденцији и у новом катастру", изјавила је директорка РУГИП-а Босиљка Предраговић.

Добојски РУГИП надлежан је и за експропријацију земљишта за градњу насипа на ријеци Босни. Међутим, иако је пријеко потребан још нема захтјева за спровођење тог поступка.

"треба обезбиједити средства на посебном рачуну, а то су огромна средства око шест милиона марака по процјени вјештака пољопривредне струке", сматра замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић.

И градња нове болнице један је од приоритетних објеката у Добоју. Локална заједница и надлежне службе свој дио посла су урадиле - још је неопходно да се заврши регулациони план и да га усвоји Скупштина града.