latinica  ћирилица
15/06/2018 |  21:07 ⇒ 17/06/2018 | 07:46 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Протести организовани плански с циљем дестабилизације Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су протести у Српској организовани плански с циљем дестабилизације Републике и њене власти.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Јавности се покушава представити да је ријеч о спонтаним протестима, а онда се као случајно ту нађу одборници и посланици из опозиционих политичких партија. Ми нисмо наивни, те ствари су оркестриране и веома плански се раде, покушава се на сваки начин дестабилизовати Република и власт", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у протеклом периоду било ситуација и када се атаковало на Народну скупштину Републике Српске, када су опозиционе партије хтјеле да блокрају институције, користили звиждаљке у скупштинској сали, нису дозвољавали да се ради у жељи да испровоцирају проблем.

"Ми смо знали колико је важно да се ради и да ниједна институција не смије да застане. Правили су и митинг против власти, ми смо направили контрамитинг - промоције Српске, на којем је било много више људи него на оном са опозицијом", навела је Цвијановићева за београдску Телевизију "Пинк 3".

Она је додала да је опозиција само продуковала причу против институција Републике Српске, те да нису разумијели да се за своју републику бори и бранећи датум њеног рођења на обиљежавању Дана Републике.

"Они нису ни дошли на обиљежавање тог значајног датума, а и како ће доћи ако иза леђа раде Републици то што раде. Ми смо имали тешку муку и да одбранимо право на референдум. Предсједник /Републике Милорад/ Додик и ја, између осталих, давали смо због тога изјаве пред Тужилаштвом БиХ. Хтјели су да нас гањају као криминалце зато што желимо да обиљежавамо Дан Републике", подсјетила је предсједник Владе Српске.

Она је нагласила да се из тог обезврјеђивања Српске, које долази од опозиције, рађа све више љубави према Републици, те да је власт у Српској поред уставног патриотизма, показала и економски патриотизам, остварујући добре резултате и борећи се са тешким проблемима, недозвољавајући било коме да обезвриједи Републику Српску.

На питање да прокоментарише информацију да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе", Цвијановићева је рекла да је у БиХ присутно много њих у функцији да се спријече одређени изборни резултати јер знају како ствари стоје и по анкетама и по опредјељење грађана.

"Утицај међународне заједнице у БиХ је у тој мјери да је дошло до потпуне контаминације и политички и ментално. Наводни утицај Русије називају малигним, а као сваки други је доброћудан, добронамјеран. То је невјероватно", оцијенила је Цвијановићева.

Цвијановић: Моја платформа је јака Република и јаке институције

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су "предстојећи избори за њу политичка понуда, а не утрка" и да је њена политичка понуда - јака Република Српска и јаке републичке институције.

"Моја политичка понуда је да сви који су изабрани на територији Републике Српске раде заједно, јер то грађани очекују. Цијена за стварање Републике Српске била је превисока и никада нисмо престали да будемо под пресијом само зато што имамо Републику Српску", рекла је Цвијановићева.

Зато се, поручила је она, Република Српска мора очувати, економски ојачати, створити што више радних мјеста и не дозволити да се крње њене институције и њена уставна позиција.

"Сви ми на власти не смијемо заборавити да смо на тим позицијама зато што су то грађани хтјели, њима смо дужни и њима морамо тај дуг вратити што значи да морамо радити за Републику Српску", истакла је она.

Она је нагласила да владајућа коалиција у Српској заговара концепт "сви за Републику Српску" и да у Сарајеву морају да сједе људи који ће сарађивати са институцијама Српске.

"Људи који су бирани на територији Српске и којима су њени грађани дали повјерење, морају да комуницирају са институцијама Српске, што опозиција из Српске која је чинила власт на нивоу БиХ у протекле три и по године није радили. Њихов концепт је био - доносићемо одлуке гдје стигнемо ако нам се не свиђају неки тамо на власти у Српској. И не само то, Савез за промјене је покушавао и да нас обезвриједи гдје год су стигли на међународном и унутрашњем плану", истакла је Цвијановићева.

Она је за београдску телевизију "Пинк 3" рекла да постоји велики број примјера таквог њиховог понашања - од блокада финанијских средстава до уступања Бошњацима оних мјеста која припадају Србима на нивоу БиХ да би се нешто истрговало, што немају право да раде, јер се тачно зна која је квота мјеста за који народ.

"Било је и доношења одлука на пречац и у тајности, иако је Српска та која треба да учествује у процесу координације на основу Устава БиХ. Имамо и примјер када високорангирани представник СДС-а који је министар у Савјету министара дође у Народну скупштину Републике Српске и каже - 'То што ви радите, мене не обавезује' и понаша се као неки слободни стријелац, као неко ко се родио на некој другој планети, па сад дошао у Сарајево да врши неку власт и нема никакву обавезу да уважава то што кажу институције Српске", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да се то мора промијенити и да су предстојећи избори велика шанса и прилика за то.

"И сигурна сам да ће тако и бити, да ће се то промијенити. Нама треба веза српског члана Предсједништва БиХ, наших људи у Савјету министара, треба нам предсједник Републике Српске, Народна скупштина са стабилном већином и влада коју ће чинити јединствени тим, да се боримо заједно за оно што су интереси Републике, а не на начин да неко некога оспорава или да имате тај игнорантски однос који је невјероватан", нагласила је Цвијановићева.

Она је појаснила да се у томе види различитост политика и два потпуно супротна концепта владајуће коалиције и опозиционог Савеза за промјене који се уопште не додирују.

"Ми заговарамо концепт сви за Републику Српску, а концепт у другом блоку је - доносићемо одлуке гдје стигнемо ако нам се не свиђају неки на власти тамо. Не постоји политичко објашњење да појасни такву политичку лудост. Вјерујем да ће им то доћи на наплату, јер народ у Републици Српској то врло добро препознаје", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да БиХ мора да буде сервис грађанима и Републике Српске и Федерације БиХ, а не да се са тог нивоа блокира живот и једног и другог ентитета.

Цвијановићева је рекла да се у предизборној кампањи неће бавити својим противкандидатом /Вукотом Говедарицом из Савеза за промјене/, већ ће да говори о ономе што је урадила и што ће урадити.

"У том смислу могу да се позовем на оно што је урађено у протеклих пет година док сам била на челу Владе, на двије године док сам била министар, а прије тога на три године док сам била укључена у све и један процес преко тадашњег премијера, данашњег предсједника Репбулике. Иза мене стоји рад, а опозиционару, који ништа од тога није радио, лако је да прича како ће, на примјер, повећати пензије за 10 одсто... то је једна ноншалантна позиција", истакла је она.

Цвијановићева је подсјетила и да је њен противкандидат рекао за себе да је недовољно искусан да иде у Сарајево и да се зато кандидује за позицију предсједника Републике.

"Том изјавом је показао да омаловажава позицију за коју се кандидује и с тога нећу да полемишем са таквим људима. Сва кампања са његове стране нема везе са озбиљном политиком", закључила је Цвијановићева.