latinica  ћирилица
21/06/2018 |  15:08 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

НСРС - Усвојена једна стратегија и 12 закона

Народна скупштина Републике Српске окончала је први дио 25. редовне сједнице. Усвојена је једна стратегија и 12 закона, између осталих закони о затезној камати, легализацији бесправно изграђених објеката и о заштити жртава ратне тортуре, којим је ова категорија први пут добила статус ратних жртава.

Закон препознаје жртве ратне тортуре као посебну категорију цивилних жртава рата; искључује дискриминацију по националним, вјерским и расним основама; обезбјеђује поштовање принципа равноправности полова, правичности, социјалне осјетљивости и солидарности, истакао је ресорни министар образлажући закон.

"Основни циљ овог закона је омогућавање жртвама рата да стекну статус жртве и остваре права по основу тог статуса", рекао је Миленко Савановић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Овај закон подржали су сви посланици. Сагласни су и у томе да је овај акт требало да буде донесен и раније.

"Сви сазиви скупштине остали су неправедни према овој популацији, што нису били уврштени у систем права. Закон нуди лепезу права, која се, осим права на новчано примање, односи и на право на здравствено осигурање, на ослобађање од трошкова партиципације у здравству, права на бањску рехабилитацију, подстицај на запошљавање и самозапошљавање", навела је Душица Шолаја, посланик СНСД-а.

Недељко Гламочак, посланик СДС-а каже да овај закон, какав је такав је, први је, није све обухватио и не може све да обухвати.

"Треба да се узме у обзир да се не смију дуплирати права, оних који су их остварили на неком другом подручју", истакао је Гламочак.

Закон предвиђа да се за ове категорије, на годишњем нивоу, издваја више од милион марака. Посебно је дефинисана категорија жртава сексуалне тортуре, којих је око 600.

"Овим законом обухваћена су и лица, која су као малољетници били у заробљеништву, у логору, под условом да им је утврђен степен тјелесног оштећења од 20 до 60 одсто. Ова категорија мјесечно ће добијати око 130 марака. Најискреније вјерујем да ће закон коначно исправити дугогодишњу неправду према женама жртвама ратне тортуре", рекла је Јасна Лукић из СНСД-а.

Ова сједница парламента је за Удружење жена жртава рата била историјска, јер се први пут након 23 године даје простор овој категорији друштва, каже предсједница овог удружења Божица Живковић Рајилић, истичући да је ријеч о толерантном закону.

"Пресрећна сам. Све што смо радили пет година, ово је круна тог рада. Посебно се захваљујем министарствима који су радили на томе. И што смо дошли до тога да буду задовољни и они, и ми, и Република Српска и да жртве коначно могу да остваре своја права", казала је Живковић Рајилић.

Парламент је, по хитном поступку, усвојио и Закон о посебном поступку експропријације ради изградње дионице ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску и изградње дионице пута "9.јануар" Бањалука-Добој.