latinica  ћирилица
07/07/2018 |  18:24 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Андрићград- О пезији и музици Боре Ђорђевића

У Андрићграду новинари, умјетници, универзитетски професори бавили су се римама, језиком, музиком, филмским и позоришним стваралаштвом Боре Ђорђевића- Боре Чорбе.

У једном сагласни – свестрана личност која је и заслужила да буде лауреат "Велике награде Иво Андрић".

Бора Ђорђевић, српски рок музичар и пјесник. У неисцрпном стваралачком заносу спојио је мелодију и ријеч, политику и поетику.

Уписан је у антологију спрског пјесништва и музичког стваралаштва.

- Поносан сам што сам ушао у лектиру са неким дјечијим пјесмицама али и то што сам у уџбеницима музичког за средње школе гдје се помиње и Рибља чорба каже Бора.

У четрдесет петогодишњем раду утиснуо је трајан печат и као највише награђиван музичар и пјесник који је писао и компоновао – чуло се на скупу у Андрићграду.

Мало је оних који не знају ниједан стих Боре Чорбе на чему се и темељи значај његове поезије коју је из аристократског поимања спустио до народа на улицу – сматра професор Милош Ковачевић, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института.

- Бора Чорба се не либи да употријеби ријечи које су проскрибоване у књижевном језику, другачије речено табуизиране ријечи које не би биле препознате јер народ воли да препозна себе, додаје Ковачевић.

Бора Ђорђевић добитник је "Велике Андрићеве нгараде" Андрићевог института.