latinica  ћирилица
11/07/2018 |  14:05 ⇒ 21:06 | Аутор: СРНА

Њемачком тужиоцу биће предат списак припадника тзв. Армије БиХ

Предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених и несталих цивила у Братунцу Радојка Филиповић изјавила је за Срну да је у фази припреме списак припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ и осталих јединица који су из Сребренице нападали сва српска мјеста у Подрињу, а који ће бити предат њемачком тужиоцу и осталим правосудним институцијама у земљама ЕУ.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

Филиповићева је појаснила да невладине организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата из Подриња припремају овај списак, те да за ову активност очекује подршку свих невладиних организација проистеклих из протеклог рата Републике Српске.

- У току је припрема овог списка којег ћемо у наредном периоду доставити надлежним институцијама ради процесуирања ратних злочина с обзиром на то да за злочине над Србима у Подрињу до данас није изречена ниједна осуђујућа правоснажна пресуда - за убиство 3.500 Срба у Подрињу - истакла је Филиповићева.

Она је закључила да ће овај списак бити упућен њемачком тужиоцу који је од предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунибе Субашић преузео списак 22.000 имена припадника Војске Српске, а затим и осталим представницима правосудних институција у земљама ЕУ које су биле надлежне за успостављање мира на овом простору од 1993. године.