latinica  ћирилица
17/07/2018 |  08:14 ⇒ 15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас код Макрона, сутра у Бриселу с Тачијем

Предсједник Србије Александар Вучић допутовао у Париз. Данас има састанак с предсједником Француске Емануелом Макроном.
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić)

Током ове радне посјете, Вучић ће са Макроном разговарати о билатералним односима, нарочито о економској сарадњи двију земаља, затим о ситуацији у региону, са посебним освртом на дијалог Београда и Приштине, као и о европским интеграцијама Србије, саопштила је предсједникова Служба за сарадњу с медијима.

По завршетку сусрета биће одржан радни ручак, који Макрон приређује за Вучића у Јелисејској палати, након којег је предвиђено обраћање двојице предсједника, наведено је у саопштењу.

Данашња посета одиграва се у деликатном политичком тренутку, дан прије нове рунде бриселског дијалога Београда и Приштине.

Предсједник Србије изјавио је раније да много очекује од разговора са предсједником Макроном.

"Мислим да је тај сусрет веома важан за Србију. Нисмо имали такву комуникацију у претходном периоду са више француских председника и њихових српских колега. Последња посета, и то кратка, датира пре више од 15 година, када је Жак Ширак посетио Београд", рекао је он.

Вучић је рекао да ће најпреиј са Макроном имати разговоре у четири ока, гдје ће са њим размијенити мишљење о регионалним питањима, прије свега о Косову и Метохији, али и о билатералним односима, укључујући и инвестиције, као и да ће потом разговори бити настављени са делегацијама.

Уочи посете српског предсједника Француској, амбасадор те земље у Србији Фредерик Мондолини за Тањуг је рекао да ће Француска имати бар три важне поруке - развијање билатераланих односа, подршку Француске Србији на европском путу и обнављање дијалога између Београда и Приштине.

Кад је ријеч о проширењу билатералних односа, француски амбасадор каже да то значи на економском, политичком и културном плану, те посебно истиче да се то догађа у години кад се обиљежава 100 година од завршетка Првог свјетског рата.

Поновио је да Француска снажно подржава Србију на њеном путу ка Европској унији, уз опаску да и ЕУ треба да се реформише, а кад је ријеч о дијалогу Београда и Приштине, рекао је да се нада да ће обновљени дијалог донијети резултат и напредак ка нормализацији односа.