latinica  ћирилица
13/08/2018 |  10:57 | Аутор: РТРС

Сутра о извјештају Комисије о догађајима у Сребреници

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра у Бањалуци на посебној сједници да разматра информацију о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, речено је Срни у Народној скупштини.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

У извјештају се наводи да је Комисија за Сребреницу, која је формирана 2004. године, радила под снажним притиском високог представника са унапријед одређеним резултатима које је морала постићи.

"Притисци су се огледали и у смјењивању тадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске Цветка Савића и шефа Секретаријата Владе Српске за односе са Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу и истраживање ратних злочина Дејана Милетића", наводи се у извјештају.

Високи представник је тадашњим министрима унутрашњих послова и одбране Републике Српске Зорану Ђерићу и Миловану Станковићу упутио упозорење да остваре пуну сарадњу са Комисијом.

Извјештају о раду Комисије је на разматрање Народној скупштини Републике Српске доставио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Комисија за Сребреницу из 2004. године је утврдила да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Ову комисију је формирала тадашња Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.

Посебну сједницу Народне скупштине Репбулике Српске затражио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а позив је упућен и бившем премијеру Српске Драгану Микеревићу.

Почетак сједнице заказан је у 10.00 часова.