latinica  ћирилица
21/08/2018 |  16:20 | Аутор: СРНА

Дачић: Албанци са Космета не схватају да се ситуација промијенила

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да аспирације Албанаца са Космета према Прешевској долини само показују да су они "заостали у времену и не схватају да се ситуација у свету променила".
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Он је нагласио да Албанци уопште нису спремни на било какав компромис, те да они у суштини хоће пројекат "велике Албаније" и поручио да ће Прешевска долина бити албанска када, како је оцијенио, "на врби роди грожђе".

"Њима је мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму и пола Црне Горе и пола Македонији и север Грчке. Они уопште не схватају да се ситуација у свету променила", рекао је Дачић након сусрета са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим у Сочију.

Он је још једном захвалио Русији, предсједнику Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову за безрезервну подршку интересима Србије, преноси "Спутњик".

"Без подршке Русије не бисмо могли да одбранимо наш територијални интегритет. Наравно да ће и Србија са своје стране пружати подршку Русији. Србија се није придружила, нити ће се икада придружити било каквим санкцијама против руског народа", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Лаврова информисао о току дијалога са Приштином и о томе да албанска страна не испуњава ништа од договора.

"Желимо да се направи неки компромис, да се дође до договора, али очигледно је да постоје двоструки стандарди, нарочито на Западу, који Приштини гледају кроз прсте када је реч о њиховим обавезама", рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија и у наставку дијалога бити у тијесној вези са Русијом, јер сматра да "без подршке Русије не може доћи до било каквог рјешења".

Дачић је констатовао и да је дошло до промјене код неких земља на Западу, које данас ипак дозвољавају да се прича о неком компромисном рјешењу, док су раније сматрале да је то питање ријешено.