latinica  ћирилица
17/09/2018 |  07:40 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Хитна сједница Представничког дома ПС БиХ

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би да, на хитној сједници, разматрају измјене Закона о кривичном поступку БиХ, по хитном законодавном поступку.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Из парламента БиХ саопштено је да су измјене Закона о кривичном поступку БиХ, које је у уторак, 11. септембра, једногласно усвојио Дом народа, једина тачка дневног реда.

У ове измјене, чији је предлагач бошњачки делегат Халид Гењац /СДА/, унесени су амандмани које су одвојено предложили клубови хрватских и српских делегата у Дому народа.

Овим амандманима, које су једногласно подржали чланови Уставноправне комисије Дома народа, спроводи се одлука Уставног суда БиХ у вези са прецизирањем рокова и норме за примјену специјалних истражних радњи.

Већи број измјена односи се на техничка питања, али оно што је суштински мијењано је питање окончања истраге и обуставе поступка, те је прецизирано да ни истрага ни поступак не могу трајати бесконачно него су одређени рокови у којима треба да буду предузете одређене радње.

Уколико се у тим роковима не подигне оптужница, а не постоје други разлози или препреке за то, истрага се може обуставити, али обустављање не значи њено окончање, већ се, уколико се појаве нови докази, она може обновити.

Ријешено је и питање имунитета који се више не може давати за кривична дјела за које је запријећена казна затвора дужа од 10 година, док је прецизирано и да ће се за предмете који су у току примјењивати досадашњи закон.

Рок Уставног суда за спровођење одлуке у вези са Законом о кривичном поступку истекао је још у децембру прошле године, као и додатних шест мјесеци колико је Уставни суд дао парламенту БиХ за усклађивање закона са овом одлуком.

На измјенама овог закона инсистирала је и међународна заједница, која је тражила да он буде усклађен са европским стандардима.

Делегација ЕУ у БиХ, заједно са шефовима мисија земаља чланица у БиХ, истиче да је усвајање измјена и допуна Закона о кривичном поступку у Дому народа БиХ изузетно важно за даљи напредак земље на путу ка ЕУ.