latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:34 | Аутор: СРНА

Течна биопсија - прекретница у лијечењу тумора

Течна биопсија може да открије десет врста карцинома у раној фази, истичу амерички научници, који тврде да би ова метода могла у будућности да прориједи случајеве тумора.
Течна биопсија - прекретница у лијечењу тумора - Фото: илустрација
Течна биопсија - прекретница у лијечењу тумораФото: илустрација

Тест показује знакове рака откривањем малих дијелова ДНК које ћелије тумора испуштају у крв.

Како наводе научни портали, тест је нарочито добре резултате показао код карцинома јајника и гуштераче, иако није ријеч о великим узорцима.

Како наводи "Гардијан", научници се надају да ће тест постати дио прегледа, којим доктори могу да открију рак код пацијената.

"Ово би могао постати свети грал истраживања рака - откривање тешко изљечивих болести у раној фази, када их је лакше лијечити", истиче љекар Ерик Клајн, главни аутор студије из Института за онкологију у Кливеленду.

Истраживање, у којем су учествовали и научници са Универзитета Стенфорд, представљено је и на конференцији Америчког друштва клиничке онкологије у Чикагу.

Истраживачи вјерују да би овај тест могао да доведе до велике стопе преживљавања пацијената, те да драматично повећа продуктивност медицинске праксе.

Течна биопсија је најтачнија у откривању рака гуштераче, јајника, јетре и жучи.

Научници су истражили случајеве више од 1.600 људи, од којих 749 није имало рак за вријеме истраживања, а 878 постављену дијагнозу болести.

Болести су пронађене у четворо од петоро обољелих.

Тест је са нешто мањом тачношћу открио лимфом и мијелом, и то у 77 и 73 одсто случајева, а карцином дебелог цријева откривен је код два од три пацијента.

Рак плућа откривен је код 59 одсто пацијената, а главе и врата код 56 одсто.

У студији је у 90 одсто случајева тачно откривен рак јајника, мада је узорак био мали - само десет особа. На узорку од 28 обољелих од рака дебелог цријева тест је био успјешан у 66 одсто случајева.

"Треба нам још неколико корака и више истраживања, али тест бисмо могли примијенити и код превенције, на примјер код старијих од 40 година како би открио показују ли ране знакове карцинома", поручује Клајн.