latinica  ћирилица
24/09/2018 |  13:04 ⇒ 25/09/2018 | 08:13 | Аутор: РТРС

Додик и Штрахе најавили споразум о два инфраструктурна пројекта

У Бечу је одржан састанак предсједника Српске Милорада Додика са вицеканцеларом Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом и потпредсједником Слободарске партије Аустрије Јоханом Гуденусом.

Након састанка, Штрахе је изјавио да подржава ставове предсједника Српске Милорада Додика о мигрантској кризи у Европи, те да треба радити на томе да се појачају границе да мигранти не би могли да долазе на Балкан.

- Људе који желе да шире радикализам морамо заједнички протјерати. Опасност вреба, јер знамо да су били терористички напади у Европи и то морамо заједнички спријечити - рекао је Штрахе и додао да ЕУ мора да подржи земље Балкана у рјешавању кризе.

Предсједник Српске Милорад Додик са вицеканцеларом Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом (Фото: РТРС)

Додик је изјавио да су Штрахе и он договорили да ће двије Владе направити споразум о два инфраструктурна пројекта.

- Аустријско министарство за инфраструктуру и Влада Српске ће изучити обим споразума и вјерујем да ћемо га потписати што прије - рекао је Додик.

На састанку је разговарано и о изборама за Европски парламент који ће бити одржани сљедеће године и који ће, према Штрахеовим ријечима, означити прекеретницу у европској политици, јер, како каже, више не могу да прођу политике Макрона и Меркелове.

Штрахе је дао апсолутну подршку предсједнику Додику на предстојећим изборима у БиХ.

Састанак у Бечу (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је нагласио да је пријатељство са Штрахеом дугогодишње и да дијеле заједничке вриједности и одговоре на политичке изазове.

- Захвалан сам за сву помоћ и разумијевање Аустрије. То је данас далеко лакше јер је наш пријатељ Штрахе вицеканцелар. Аустрија води уравнотежену, рационалну и реалну политику, која помаже да се боље разумију и схвате наши односи. У том погледу ћемо наставити да сарађујемо - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, политика Аустрије јесте политика стабилизације и мира.

- Оно што ми разумијемо јесте јачање државних компетенција Аустрије да би била заштићена граница и јачала економија. То је оно што и ми желимо и разговарали смо о мигранској кризи која је у фокусу БиХ. Искуства која је имала Аустрија су за нас веома битна и видимо да је концепт који је примијенила са новом владом веома успјешан и ми ћемо пратити таква кретања - рекао је Додик.

Састанак у Бечу
Фото: РТРС

Састанак у Бечу
Фото: РТРС

Састанак у Бечу
Фото: РТРС

Састанак у Бечу
Фото: РТРС

Састанак у Бечу
Фото: РТРС