latinica  ћирилица
10/10/2018 |  08:59 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Отказана сједница Савјета министара

Сједница Савјета министара БиХ заказана за данас неће бити одржана, што је директна посљедица изборних резултата и политичких несугласица унутар те инститиције.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

До одгађања је дошло због неслагања поводом захтјева за допуну дневног реда, сазнаје Срна у Савјету министара.

Сједница Савјета министара, која је на сајту ове институције била најављена за данас, биће одржана наредне седмице, рекла је Срни Амела Мулавдић, савјетник за медије у кабинету предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића.

Мулавдићева је навела да медијима није ни упућена најава да ће данас бити одржана сједница, иако на сајту ове институције од 4. октобра стоји најава да ће сједница бити одржана данас у 12.00 часова.

Она је додала да претпоставља да ће дневни ред бити исти како је то најављено за данашњу сједницу.

Након што је на одржаним општим изборима у БиХ кандидат ДФ Жељко Комшић за хрватског члана Предсједништва БиХ ту позицију и освојио бошњачким гласовима остваривши велику предност над кандидатом ХДЗ Драганом Човићем, представници хрватског народа у БиХ најавили су блокаде на свим нивоима власти.

Једна од првих таквих је најава "Хрватске младости" да ће сутра одржати протест у Мостару.

Најављено је окупљање код Грађевинског факултета одакле би поворка у 18.00 часова требало да крене према канцеларији хрватског члана Предсједништва БиХ.

Организатори су истакли да је вријеме да се реагује на поновљено гажење демократије у виду прегласавања Хрвата и избора за хрватског члана Предсједништва БиХ особе која је изабрана бошњачким гласовима.

Савјет министара требало је да на данашњој сједници разматра приједлог одлуке о издавању гаранције БиХ по уговору о зајму за Коридор "Пет це" у Републици Српској између Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" и Европске банке за обнову и развој.

На дневном реду сједнице требало је да буде и информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ и информација о примопредаји касарне "Ушивак" у Хаџићима, објављено је на сајту Савјета министара.

Пред министрима је требало да буде и информација о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јуна ове године и информација о кретању макроекономских показатеља за период јануар-јули ове године.

Требало је бити ријечи и о приједлогу одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2019. године.

Због отказане сједнице Савјета министара тек на некој од наредних сједница биђе разматран и приједлог стратегије противминског дјеловања БиХ 2018-2025, са приједлогом финансијског плана за спровођење стратегије и информацију о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2019. годину.

На дневном реду сједнице требало је да буде и информација о одржавању трећег састанка Пододбора за трговину, индустрију, царину и опорезивање између ЕУ и БиХ 18. октобра у Бриселу, те информација о одржавању трећег састанка Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ у Бриселу 25. октобра.