latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:18 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Срби не смију одустати од Заједнице српских општина

У сјеверној Косовској Митровици данас је одржан протест због неспровођења Бриселског споразума, односно неоснивања Заједнице српских општина /ЗСО/, са којег је, између осталог, поручено да Срби неће одустати од тога, јер ЗСО значи њихов опстанак на Косову и Метохији.
Косовска Митровица - протести - Фото: СРНА
Косовска Митровица - протестиФото: СРНА

"Не можемо и не смемо одустати од спровођења Бриселског споразума, јер би то значило да одустајемо од нашег опстанка на своме", истакао је градоначелник сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић, који је и предсједник Српске листе.

Он је поручио да окупљени на овом скупу желе да подсјете Брисел да натјера Приштину да изврши оно на шта се обавезала, односно да формира ЗСО.

С обзиром да је Бриселским споразумом утврђено да се одмах послије локалних избора 2013. године формира ЗСО, потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић напоменуо је да је "пропуштено 2.000 дана шансе за помирење Срба и Албанаца".

"Пропуштено је 2.000 дана шансе да изградимо бољи живот и поверење", рекао је Јевтић, оптужујући ЕУ да, као гарант спровођења Бриселског споразума, није спремна да обећано реализује.

Он је апеловао на међународну заједницу да престане са тражењем изговора и да "макар мало буду политички храбрији" да би обећано формирање ЗСО спровели у дјело.

"ЗСО није институција која ће бринути само о грађанима који живе у већински српским општинама, већ и у свим срединама у којима Срби живе са једним јединим циљем да Срба на Косову и Метохији буде више и да боље живе", рекао је Јевтић.

Он је поручио да Срби никада неће одустати од ЗСО и од живота на Косову и Метохији.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је да Срби са зебњом прате овај процес и да је све већи страх да ЗСО неће бити формирана, јер више од пет година Срби чекају да се обећање испуни.

"Неприхватљиво је да се тај процес одгађа искључиво из политичких интереса. Одговорност је на ЕУ и зато од вас из међународне заједнице очекујемо да спречите формирање једнонационалне заједнице", истакао је Поповић.

Он је упитао ЕУ докле се стигло са формирањем Специјалног суда и да ли знају колики је бол српског народа због тога што нико од злочинаца није ухапшен.

"Срби имају велико очекивање од ЗСО, јер ће она бити основ сигурности опстанка и останка Срба на Косову и Метохији", рекао је Поповић.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић, који је и посланик у косовском парламенту, рекао је да Косовска Митровица 19 година истрајава на своме и да Срби истрајавају мудри и стрпљиви, али да то стрпљење има свој крај, јер је прошло 2.000 дана лажи и обећања о спровођењу Бриселског споразума о ЗСО.

"Сви они који су против ЗСО су за асимилацију Срба", рекао је Симић, уз поруку да српски народ не жели да буде понижен и да Срби немају право да одустану од захтјева да се ЗСО мора формирати.

Скуп је протекао без инцидената.