latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:23 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Мектић тражи полицију ЕУ на граници са Србијом и ЦГ!

Министар безбједности БиХ Драган Мектић инсистирао је на састанку са замјеником генералног директора Генералне дирекције Европске комисије за миграције и унутрашње послове Симоном Мордуом на проналажењу могућности за распоређивање полицијских снага из ЕУ и на источне границе БиХ, према Србији и Црној Гори, ради спречавања уласка илегалних миграната.
Сарајево: Мектић - Морду - Фото: СРНА
Сарајево: Мектић - МордуФото: СРНА

Мектић је током данашњег састанка у Сарајеву истакао важност успостављања оперативне сарадње између БиХ и Европола, те додао да због различитих политичких интереса и опструкција у БиХ овај процес траје неоправдано дуго.

Он је указао и на нелогичност да контакт тачка за сарадњу са Европолом буде смјештена у Министарство безбједности БиХ, умјесто у Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, преко које се до сада остваривала међународна полицијска сарадња, саопштено је из Министарства безбједности.

Током састанка Мектић је рекао да од Делегације ЕУ у БиХ очекује помоћ у набавци неопходне опреме и опремање просторија, како би национална контакт тачка за сарадњу са Европолом што прије могла почети са радом и размјеном оперативних података.

Мектић и Морду разговарали су и о сарадњи БиХ и Европске агенције за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, с обзиром да се данас у Сарајеву настављају преговори о приједлогу споразума којим би били дефинисани будући односи и сарадња.

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске раније је демантовало наводе предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да је МУП Републике Српске главни фактор због којег се питање утврђивања националне контакт тачке одгађа, те поручило да контакт тачка не може да буде у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Из МУП-а је наглашено да национална контакт тачка не може бити у Дирекцији за координацију полицијских тијела, јер ова инстутуција не може вршити истраге кривичних дјела из мандата Европола, нити има приступ подацима потребним за сарадњу са Европолом, што је очигледно увидом у њене надлежности које су прописане чланом 6 Закона о дирекцији за координацију полицијских тијела и о агенцијама за подршку полицијској структури БиХ.