latinica  ћирилица
10/10/2018 |  14:37 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Обиљежене 23 године од страдања Срба у западној Крајини

Поводом 23 године од страдања Срба у западној Крајини у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду служен је парастос за све страдале у протеклом рату.
Мркоњић Град обиљежавање годишњице - Фото: РТРС
Мркоњић Град обиљежавање годишњицеФото: РТРС

Након парастоса положени су вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице на овом гробљу, као и на централном спомен-обиљежју погинулим борцима Отаџбинско-одбрамбеног рата на Тргу српске војске.

Вијенце су положиле бројне делегације и појединци, међу којима и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић, министри у Влади Српске Миленко Савановић и Зоран Тегелтија, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, те конзул Србије у Бањалуци Драган Протић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић подсјетио је да су се на овим просторима 1995. године десили стравични злочини који су реализација давно осмишљеног пројекта да Срба не смије бити западно од Дрине.

"Те 1995. године пало је 13 западнокрајишких општина, а Мркоњић Град 10. октобра. Овдје је чињен злочин на све могуће начине, убијали су и цивиле и војнике, дјецу и старце. Око 357 жртава само у овом граду говори о страшном злочину, који је наставак нацистичке и усташке идеологије која је била доминантна од 1941. до 1945. године", рекао је Савановић.

Он је додао да боли чињеница што злочинци још нису процесуирани, иако је Република Српска реаговала преко Тужилаштва БиХ и међународног суда у Хагу.

"Поред људских жртава била су и огромна материјална разарања, сва покретна имовина је однесена. Мркоњић Град је платио високу цијену за Српску, а то нас додатно обавезује да преносимо младим генерацијама истину о ономе што се дешавало", истакао је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да највише боли чињеница што правде нема само за Србе и српске жртве.

Он апелује да надлежно тужилаштво ријеши овај предмет и да коначно они који су починили најстрашније злочине буду санкционисани на праведан начин.

Савчић је нагласио да и данас треба одати велико признање војсци и полицији Републике Српске, јер се послије изгубљене битке нису повукли и напустили територију српског народа, већ су се борили до посљедњег тренутка.

Начелник општине Мркоњић Града Дивна Аничић апелује да Тужилаштво БиХ коначно "извади из ладица" предмет о злочину на овим просторима и да се процесуира.

"Ми не можемо да опростимо онолико цивилних жртава и ударања маљем у главу. Не можемо опростити организовану пљачку фабрика и школа. За све постоје докази и за убиства и за пљачку, због тога тражимо правду", поручила је Аничићева.

Породице жртава не губе наду да ће правда једног дана ипак стићи. Љиљана Перић је у масовној гробници у Мркоњић Граду пронашла тијела оца Душана, стрица Милорада и брата Слободана Црнчевића.

"Знамо ко су починиоци, али у Тужилаштву у Сарајеву нема правде за Србе. Ја чекам правду и вјерујем да ће стићи", рекла је Перићева.

Представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила су одвојено данас положили вијенце на спомен-обиљежја у Мркоњић Граду, тражећи да се испоштује њихов захтјев да на спомен-обиљежја полажу вијенце прије представника Борачке организације.

"Тражили смо да Борачка организација прво полаже вијенце тамо гдје су биле борбе, а наша организација тамо гдје су масовне гробнице. Нисмо наишли на разумијевање појединих чланова Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова", рекао је замјеник предсједника Републичке организације Вељко Лазић.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумираним је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на коме се види како издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.