latinica  ћирилица
10/10/2018 |  15:24 | Аутор: СРНА

Мајкић: Ујић се крије од одговорности иза МУП-а Српске

Надлежна лица из Министарства безбједности у Савјету министара и његових управних организација по ко зна који пут покушавају да се сакрију од властите одговорности и да проблем у вези са илегалним мигрантима пребаце на Републику Српску, изјавила је данас члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Коментаришући изјаву директора Службе за послове са странцима БиХ Слободана Ујића да Министарству унутрашњих послова Републике Српске треба поставити питање ко је задужен да прати кретање миграната који слободно, у групама, прелазе преко територије Српске, Мајкићева је за Срну рекла да то звучи потпуно неразумно и неприхватљиво.

- Он покушава да одговорност за илегалне миграције пребаци на МУП Српске. Потпуно је неразумно пребацивати овај проблем на МУП Републике Српске - рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске формирала Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната с циљем надгледања њиховог уласка и брзог проласка кроз Републику Српску, узимајући у обзир потпуно хумано поступање с њима.

- Ипак, проблем илегалних миграција је у надлежности институција БиХ, односно Граничне полиције и Службе за послове са странцима. То што је Република Српска ставила на располагање дио својих полицијских снага да помогне институцијама БиХ никако не значи да се одговорност за илегалне миграције адресира на Српску - додала је Мајкићева.

Мајкићева је напоменула да то говори о њиховом потпуном несналажењу у рјешавању мигрантске кризе која се наставља, што потврђује податак о више од 3.400 илегалних миграната које је до сада пронашла полиција на територији Републике Српске.

На Палама су јуче примијећене групе миграната које слободно шетају градом, а Срна незванично сазнаје да су се пријавили Теренској канцеларији Службе за послове са страницима, одакле су, након евидентирања, пуштени без пријављивања полицији.