latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:22 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Зашто поједини кандидати СзП не прихватају изборни резултат?

Странке "Савеза за побједу" и поједини кандидати на протеклим општим изборима и даље не прихватају резултате.

Вукота Говедарица који, као кандидат за предсједника Републике Српске за Жељком Цвијановић заостаје скоро 27 хиљада гласова, не признаје пораз. Инсистираће каже на поновљеном, ручном, бројању свих гласачких листића. Истовремено – шокантним је за дио јавности оцијењен податак да је утврђено око 400 хиљада неважећих гласачких листића за све нивое власти. Упоредили смо број неважећих листића посљедњих и претходних избора!

Кандидат Савеза за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић, лавину је покренуо. Кандидат Савеза за предсједника Републике Српске Вукота Говедарица – наставио! Од изборне ноћи – пораз не признају! И понављају – преварени су – а преваре се "крију" међу неважећим листићима.

Ехо је настављен и међу губитницима у Федерацији БиХ. Насловне стране попунила је вијест како је на око 92 одсто обрађених бирачких мјеста забиљежено укупно 452.000 неважећих гласачких листића. Поништити изборе или бар поново бројати листиће, императив је губитника. Но, шта каже статистика!? ЦИК је обрадио више од 6,5 милиона гласова за све нивое власти – од кантоналних скупштина, преко ентитетских и бх. нивоа, па до појединачних функција. Проценат неважећих листића 7,4 одсто. И биће их још, у то нема сумње кад ЦИК зброји све резултате. Но четири године раније, такође на општим изборима неважећих листића било је готово 8 процената. 2010 – нешто мање! 2006.-е 6,6%. И тако редом. У складу с очигледним, константним повећавањем броја неважећих листића, Република Српска партиципирала је мање од остатка БиХ. И тај тренд бирачи су задржали и на посљедњим изборима. За Иванића, спорну функцију српског члана Предсједништва БиХ, неважећих је 6,05% листића, што је далеко од бх просјека. Слично је и за Говедарицу спорну функцију предсједника Српске – 6,8%. Но, док је одлазећи српски члан Предсједништва БиХ, пораз тренутно "тежак" скоро 70.000 гласова, прећутно признао, Говедарица не посустаје!

И заиста Цвијановићева је у односу на Говедарицу у предности од скоро 27.000 гласова. Само што се разлика не смањује, већ се, са готово сваким обрађеним бирачким мјестом, повећава – подаци су ЦИК-а. О досљедности Савеза, виђеној и у изборној ноћи, можда најбоље говори податак из 2014. године. Тада је Младен Иванић, Жељку Цвијановић побиједио са непуних 8.000 гласова разлике. И чак 54.000 неважећих листића! Но, тада није захтијевано поновљено пребројавање. Нити су гласови за побједника "куповани"! Четири године раније, опет "јесу". И ЦИК је тада, под притиском поклекао.

- Тада је било 60.000 неважећих листића. Од тога је 45.000 било празних а остатак су били неважечи из других разлога, јер су били непрописно означени, цртани су симболи, дописивана имена. И нисмо тада констатовали никакву незаконитост која би могла да утиче на изборни резултат - каже Максида Пирић, портпарол ЦИК-а.

Пронађени су тада на листама међу именима кандидата и Чак Норис и Роналдо, ликовни изражају бирача у облику чича Глише, псовке и простоте. Није приређена изложба тих креација, али су ЦИК и особе на бројању ангажоване, потрошиле готово 15 дана и дневнице наравно, из буџета наплатиле. У главном Центру за бројање гласова, овај пут ангажовано је 450 особа. Данас су почели са пребројавањем листића пристиглих поштом, гласова које су прикупили мобилни тимови или ДКП мрежа. За тих око 90.000 очекиваних гласова, требаће им кажу и до 15 дана. Колико би им требало за поновљено бројање, обраду и унос података за 650.000 гласова, само за предсједника Српске, није тешко закључити.

- То је огроман посао који треба да се уради за све то морамо имати број бирачких мјеста за неке процјене да кажемо - истиче Ади Агић директор Центра за бројање гласова.

Како год се заврши ова епизода из серијала незадовољних губинтика, из ЦИК-а подсјећају да су сви захтјеви за поновљено бројање, жалбе и притужбе које ових дана пљуште, бар вербално, преурањени све до објављивања утврђених изборних резултата. И као преурањени, сви ће бити одбијени.