latinica  ћирилица
14/10/2018 |  11:14 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

У Лопарама изградња и обнова кућа уништеним у поплавама и клизиштима

У Лопарама ће до зиме бити стамбено збринуто једанаест породица чије су куће уништене у поплавама и клизиштима. Средства за изградњу обезбиједио је УНДП у сарадњи са Владом Републике Српске, а Општина Лопаре неопходну инфраструктуру и 5.000 марака по домаћинству. Током елементарних непогода које су задесиле општину Лопаре 2014. и 2016. године оштећено је 410 кућа. Штета је процијењена на око 17 милиона КМ.

Породице којима су клизишта угрозила домове жељно очекују сигуран кров над главом. Четворочлана породица Остојић из засеока Поток у страху је након сваке кише, јер је клизиште ''опколило'' кућу, а оштећења су све већа.

"Очекујем да ћемо до зиме прије снијега уселити у нову кућу да не живимо више у страху", каже Боро Остојић.

У Новом насељу надомак Лопара у току је градња четири куће, а раније је кроз разне програме већ стамбено збринуто 40 породица.

У оквиру програма опоравка од поплава и клизишта који реализује Развојни програм УН у БиХ у сарадњи са Међународном агенцијом за миграције и партнерским општинама и градовима, планирана је изградња 40 кућа по систему ''кључ у руке'', површине од 40 до 70 квадратних метара.

Начелник општине Лопаре Радо Савић истиче да је преостало још 29 породица којима ће се градити кућа и 15 породица којима ће бити саниране постојеће куће чиме ће бити заокружен програм. Остало је, додаје, још пет до шест породица које нису прошле на јавном позиву.

Осим инфраструктуре и помоћи од 5.000 марака по домаћинству, Општина је обезбиједила и земљиште свим породицама којима су клизишта уништила имања. За самце је у плану изградња мање стамбене зграде.