latinica  ћирилица
14/10/2018 |  19:01 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Прелиминарни резултати - Жељка Цвијановић нови предсједник Републике Српске

Према још прелиминарним подацима Централне изборне комисије БиХ, са око 30 хиљада гласова предности, Жељка Цвијановић нови је предсједник Републике Српске.

Вукота Говедарица, кандидат Савеза за побједу, и даље не признаје изборни пораз. И даље тврди да је изабрани предсједник Републике, и да су избори покрадени. То је вечерас поновио и на бањалучком Тргу Крајине, на скупу групе Правда за Давида.

Још 0,13 одсто бирачких мјеста за предсједника Републике Српске Централна изборна комисија тек треба да обради, а лицитирање са изборним побједником и даље траје. На тврдње опозиције да су избори покрадени и да је изабрани предсједник Српске Вукота Говедарица, из СНСД-а чији кандидат са више од 4 одсто у изборној трци води опозицији поручују да престане бити деструктивни фактор.

"Вукота Говедарица за себе може рећи да је предсједник Републике Српске исто колико може рећи и да је он Наполеон Бонапарта или Супермен. До избора сви смо знали да је господин Говедарица неозбиљан кандидат за предсједника Републике, а сада сви можемо да видимо и да је неозбиљан човјек. Ми нисмо имали никакву потребу да било шта крадемо", истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

На негирање изборних резултата појединих опозиционих кандидата огласио се и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац. У изјави за Срну поручује да је српски члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић, у ауторском тексту за НИН, признао изборни пораз и послао поруку колегама у опозиционом блоку да се ману уличних протеста. Одбацује Иванићеве тврдње да је Додика побиједио у урбаним срединама, те да је изборе изгубио захваљујући Додиковој изборној бази у селу.Свој став о пост-изборној кампањи дао је и Ненад Стевандић

"Свака подјела у српском становништву на сеоско, градско, образовано, необразовано доводи дисолуцији друштва. Очигледно је да је господин Иванић поред тога произнао пораз који је много већи него што је био пораз у прошлом циклусу када је Иванић побиједио, али тада нико није дијелио људе", нагласио је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Седам дана након општих избора кампања као да није стала. Иако Централна изборна комисија гласове још увијек збраја трендови из изборне ноћи практично су остали исти, па је евидентно да се ни политичке снаге у Српској неће битније мијењати.