latinica  ћирилица
15/10/2018 |  10:23 | Аутор: СРНА

Санкције Русији на дневном реду самита

Министри спољних послова 28 чланица ЕУ данас ће на самиту у Луксембургу разматрати увођење нових санкција Русији због њене наводне употребе хемијског оружја и хакерских активности, пренио је "Спутњик".
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

На дневном реду биће и сарадња са бившим совјетским републикама у Европи и кавкаском региону кроз програм Источно партнерство.

Званичник ЕУ који није желио да буде именован рекао је новинарима да ће "законски оквир омогућити Унији да уводи санкције појединцима и компанијама умијешаним у развој и употребу хемијског оружја, без обзира на њихову националност или локацију".

Овај механизам покренут је послије посљедњњег самита ЕУ, чији су учесници позвали на усвајање рестриктивних мјера против ширења хемијског наоружања.

Одлука је донесена убрзо послије ванредног састанка Организације за забрану хемијског оружја поводом случаја "Скрипаљ" и наводне употребе хемијског оружја у акцијама државних снага у Сирији.

Русија је одлучно демантовала оптужбе из САД и Велике Британије да је умијешана у наводно тровање бившег руског обавјештајца Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у Солсберију у марту.