latinica  ћирилица
22/03/2024 |  13:46 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Тривићева предала кривичну пријаву против министарке финансија Српске

Предсједница Народног фронта, Јелена Тривић предала је кривичну пријаву против министарке финансија у Влади Републике Српске, због како наводи "злоупотребе службеног положаја, чиме је омогућено противправно прибављање имовинске користи фирми "Проинтер" настало измјеном Правилника о техничким карактеристикама рачунарског система за надзор приређивања игара на срећу".
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

- Овом измјеном је накнада за надзор по терминалу подигнута са садашњих 40 КМ на 50 КМ по терминалу што је раст од 25 одсто. Према званичним подацима Републичке управе за игре на срећу, оваквих апарата има око 12.000 (терминала и аутомата). То значи да ће грађани Српске ову услугу "Проинтеру" умјесто садашњих 480.000 КМ, мјесечно плаћати 600.000 КМ, што на годишњем нивоу износи додатних 1,44 милиона које ће грађани морати платити "Проинтеру" - изјавила је Јелена Тривић, предсједница Народног фронта. 

Она каже да је ова измјена правдана чињеницом да је уговором који је потписан између Министарства финансија и компаније "Проинтер" регулисано да се у случају ванредних околности које ометају извршење уговорних обавеза може тражити измјена, па је захтјев за измјену Правилника у супротности са раније потписаним уговором.

- Наиме, у основном уговору који је замијењен измјењеним Правилником од 8. марта 2024. године није предвиђено да се наведене цијене које пружа компанија "Проинтер" могу повећати из разлога инфлације, јер инфлација није ванредна околност која би ометала извршавање уговорних обавеза - наводи Тривићева.