latinica  ћирилица
22/03/2024 |  16:00 ⇒ 23/03/2024 | 14:30 | Аутор: РТРС

Бањалука добила два паркинга за бицикле са надстрешницом, ускоро 60 нових стајалишта (ВИДЕО)

Некада је бициклизам у највећем граду Српске уживао велику популарност, међутим сада је ситуација знатно другачија. Иако се предузимају одређене мјере с циљем популаризације бициклизма, Бањалучани радије користе аутомобил, што доводи до стварања гужви. Сазнали смо да ли је Бањалука заиста изгубила епитет "града бицикала".
У функцији паркинг за бицикле у центру града - Фото: СРНА
У функцији паркинг за бицикле у центру градаФото: СРНА

Бањалука је град који је због географског подручја, погодан за развој бициклизма међутим, временом су примат преузели аутомобили. Историјски подаци свједоче да је у Бањалуци 60-их година прошлог вијека бициклизам био веома популаран.

На примјер, 1965. град на Врбасу имао је 73.000 становника и 40.000 бицикала. Сада у највећем граду Српске има чак 90.000 регистрованих аутомобила и недовољан број паркинг мјеста. Нажалост, повећан је и број саобраћајних несрећа у којим учествују управо бициклисти.

- Оног момента када бициклистички саобраћај буде безбједан сигуран сам да ће се и више људи одлучити да користи бицикле. С обзиром да се на годишњем нивоу у Бањалуци догоди више од 4.500 саобраћајних несрећа у којим учествују бициклисти, можемо дефинитивно рећи да немамо саобраћајну културу, односно бициклистичку. Ако погледамо податке из 2022. у поређењу са 2023. годином видимо да је процентуално за 65 одсто било више саобраћајних несрећа гдје су учестввали бициклисти и лака електична возила - нагласио је саобраћајни вјештак Никола Ћопић.

Рекреативци сматрају да саобраћајна култура у Бањалуци није на завидном нивоу. Кажу да саобраћајна револуција која се односи на увођење једносмјерног саобраћаја не иде наруку бициклистима.

У оквиру унапређења бициклистичког саобраћаја, на подручју града постављени су нови паркинзи за бицикле са надстрешницом. Упркос бројним мјерама за популаризацију бициклизма, сазнали смо да ли грађани више користе електричне тротинете или бицикле.

- Град Бањалука је ове године изградила паркинге са настрешницом за бицикле. Једна локација је код Поликлинике, а друга лоација је у Буџаку код Тржног центра "Верно". У овог години Бањњалука ће да инсталира и 60 стајалишта за бицикле. Али, нажалост, људи су све више заинтесовани за електричне тротинете - каже Далибор Керезовић, шеф Одсјека за контролу паркинга Бањалука.

За оне који ипак користе бицикл на краће локације, систем аутоматског изнајмљивања бицикала "БЛ бајк" биће у функцији од 8. априла. У систему је тренутно расположиво 40 бицикала на пет локација у граду.