latinica  ћирилица
23/03/2024 |  19:41 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ухапшени осумњичени за напад; убијене 133 особе; Путин: Kазнићемо сваког ко стоји иза терориста (ФОТО/ВИДЕО)

Руске безбједносне снаге хапсе терористе који су синоћ извели напад у концертној дворани "Крокус сити хол" у Москви. 11 особа је приведено, међу којима и четворица терориста који су директно учествовали у терористичком чину. Сви су страни држављани који су признали да су напад извели за новац. Огласио се руски предсједник Владимир Путин који је рекао да ће платити свако ко је одговоран за терористички напад. Најмање 133 људи је убијено, међу којима је и троје дјеце. Рањених је више од 127 људи, од којих је преко 100 у болницама. 24. март проглашен је Даном националне жалости у Русији.
Терористички напад у Москви (фото:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Терористички напад у Москви (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Федерална служба безбједности хапси нападаче у ширем кругу, укључујући четворицу терориста који су директно учествовали у нападу. Чеченски лидер Рамзан Кадиров потврдио је да су и чеченске војне јединице учествовале у њиховом хапшењу. Надлежне службе су потврдиле да су се терористи након напада у Москви упутили ка Украјини гдје је за њих, како су навели, био организован "прозор" за бијег. Из изјава ухапшених терориста произлази да је напад изведен за новац, али јасну, логичну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци за сада није могуће сложити. То нису хтјели признати приликом хапшења.

Током испитивања, трећи осумњичени за терористички напад представио се као Рајаб Ализадех. Признао је да је оружје бацио на путу за област Брјанска заједно са својим саучесницима.

Одмах након хапшења огласио се и руски предсједник Владимир Путин. Поручио је да ће се терористи суочити с одмаздом и да ће бити кажњен свако ко стоји иза њих.

- Сви починиоци, организатори и извођачи овог злочина ће трпјети праведну и неизбjежну казну. Ко год да су, ко год да их води. Понављам: Идентификоваћемо и казнити све који стоје иза терориста, који су припремили овај злочин, овај напад на Русију, на наш народ - поручио је Путин.

Исламска држава је преузела одговорност за напад, али су постојале индиције да Русија истражује повезаност са Украјином, упркос тврдњама украјинских званичника да Кијев нема никакве везе са нападом. Двојица држављана Таџикистана, чија имена су наведена у полицијским информацијама које су пренијели руски медији, нису били умјешани у терористички напад, наводи се у званичном саопштењу Министарства унутрашњих послова те земље.

Главна уредница медијске агенције "Русија севодња", Маргарита Симоњан изјавила је да су руске власти већ утврдиле ко је учествовао у терористичком нападу у Москви, али се њихова имена не објављују да не би утицали на истрагу. Такође је рекла и да лица која су учествовала у нападу уопште нису припадници терористичке организације ДАЕШ, већ да су Украјинци.

- Није у питању ИСИС. То су Украјинци. И то што су још јуче, прије него што су ове особе ухапшене, западне специјалне службе тврдиле да су нападачи из ИСИС-а, то их је управо и одало - каже Симоњанова.

Љекари се боре за животе пацијената. Међу повријеђенима су и они у тешком стању. Од раног јутра становници Москве су у редовима како би дали крв.

- Квалификовано медицинско особље ради, већ су урађене операције на оним пацијентима којима су биле потребне. Пацијенти су пребачени на Одјељење интензивне његе и на опсервацији су - поручила је потпредсједница руске Владе Татјана Голикова.

Вероника Скворцова, шеф Федералне медицинско-биолошке агенције Русије истиче солидарност руског народа.

- Сада видимо да се читаво наше друштво подигло да учини све што је у њиховој моћи да што безболније прођемо кроз ову ситуацију.

Из цијелог свијета стижу осуде и телеграми саучешћа. Од кинеског, индијског, турског, мађарског предсједника до НАТО-а. Интерпол је спреман да помогне у истрази. Људи се окупљају на градским трговима широм Русије и свијета да би одали почаст страдалима у стравичном терористичком нападу.