latinica  ћирилица
24/03/2024 |  14:12 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Лавров: Распад СФРЈ активно стимулисали ЕУ и Американци с циљем очувања западне хегемоније

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије активно стимулисали ЕУ и Американци, јер су након распада Совјетског Савеза имали задатак да униште још једну велику европску земљу како не би ометала планове за доминацију и очување америчке и западне хегемоније заувијек.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Лавров је у документарном филму "Београд" који је снимио руски новинар Андреј Кондрашов за телевизију "Русија 1" подсјетио да је ЕУ 1991. године разматрала питање признавања Хрватске и Словеније.

- Оне су прве прогласиле независност и апеловале на Запад да их призна. Смијешно је, мада и тужно то да Нијемци чак нису чекали расправу о томе у ЕУ и Европском савјету, већ су их једноставно једнострано признали. Од тада су се активно "старали" о цијелој тој балканској "теми", укључујући и земље које су се "нагло" отцијепиле од Југославије - навео је Лавров.

Он је истакао да је истовремено постојао и глобални циљ – увући цијели Балкан у НАТО, а затим у ЕУ, јер су за то потребне веће припреме. "А ући у Сјеверноатлантску алијансу се може у било ком тренутку, како је показала и одлука о пријему балтичких земаља, које нису испуњавале ниједан критеријум, али су прихваћене по принципу политичке сврсисходности", истакао је Лавров.

Лавров је подсјетио да је у фебруару и марту 1999. године одржан састанак у Рамбујеу у Француској гдје су Срби и Албанци уз учешће САД, Француске, Њемачке и Русије разматрали могућности политичког рјешења.

- Састанци су се одржавали неколико седмица у двије рунде преговора. Међутим, сви напори Срба, уз нашу подршку, да се постигну правични компромиси су одбијени. У декларацији коју је Запад потписао и косовски Албанци се наводи да све српске структуре, полицијске и административне, треба у потпуности да се повуку са Косова и да ту уђе НАТО војска. У посљедњој тачки се наводи да војска која је стационирана на Косову има право да се креће по цијелој територији Србије - истакао је Лавров.

Он је додао да је то било намјерно понижавање, провокација како би Срби одбили. "Све су то карике једног ланца. Мински споразуми имају исту логику са становишта западних геополитичких интереса", указао је Лавров.

Лавров је рекао да је терористичку ОВК, која је створена у то вријеме, активно подржавала албанска мафија, која је тада у Европи била на врхунцу.

- Она је, прије свега, обухватала трговину наркотицима, трговину органима и друге видове организованог криминала. Значајан дио новца одлазио је на јачање положаја тзв. ОВК - подсјетио је Лавров.

Лавров је поводом обиљежавања 25. година од агресије НАТО-а на СР Југославију рекао да су западне земље створиле информационе, логичке разлоге за извршење агресије, те да су на све начине покушале да оправдају поступке о којима је већ раније одлучено.

- Запад није планирао да се задовољи ничим другим осим одвајањем Косова од Србије и чим је усвојена Резолуција 1244 почео је да је крши - навео је Лавров.

Лавров је рекао да не треба заборавити да до те 1999. године Социјалистичка Федеративна Република Југославија више није постојала, те да су њен распад активно стимулисали ЕУ и Американци.

Говорећи о самом бомбардовању Лавров је рекао да је окидач било објављивање 15. јануара 1999. године "да су припадници српских безбједносних снага у Рачку извршили масовно убиство цивила албанског поријекла".

- Тамо је "дојурила" Верификациона мисија ОЕБС на челу са Американцем Вилијамом Вокером. Он није био овлашћен да даје изјаве у име ОЕБС-а. Његов једини задатак је био утврђивање чињеница. Стигавши на локацију, након 15 минута је у име ОЕБС-а јавно изјавио да је Организација уочила чињенице које указују на геноцид, као и да су Оружане и снаге безбједности Србије најгрубље прекршиле међународно право - подсјетио је Лавров.

Лавров је оцијенио да ЕУ сада прилично агресивна структура која је, након потписивања одговарајућег документа о координацији са НАТО, изгубила своју геополитичку самосталност и постала војно-економски додатак Сјеверноатлантске алијансе.

Руски министар спољних послова истакао је да Срби истински воле Русију и цијене заједничку историју, као и улогу Русије у заштити Срба од спољних агресора у веома различитим историјским периодима.

- Можда се то увијек не види у политичким акцијама српског руководства, али ми то разумијемо - рекао је Лавров.

Свјетска премијера документарног филма "Београд" биће одржана вечерас у Руском дому, тачно 25 година након што су прве бомбе агресора пале на српско тло. Филм ће истог дана бити емитован и на руској државној телевизији "Русија 1", а интервју Лаврова из овог филма објављен је и на сајту Министарства иностраних послова Русије.