latinica  ћирилица
24/03/2024 |  14:21 | Аутор: СРНА

Брнабић: НАТО агресија на СРЈ - опасан преседан и примјер кршења међународног права

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је противправна агресија НАТО-а на Савезну Републику Југославију резултирала накнадним једностраним проглашењем независности Приштине 2008. године, те да су акције које је НАТО предузео против СРЈ створиле опасан преседан који и даље угрожава поредак успостављен Повељом УН.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Она је указала на то да НАТО агресија на СРЈ, која је почела на данашњи дан прије 25 година, представља оштар примјер директног кршења фундаменталних принципа и правила међународног права, укључујући Повељу УН и све друге норме које забрањују употребу силе.

- Овај чин агресије на једну суверену земљу која није крочила ногом на територију друге земље, признат чак и од НАТО-а и његових чланица као незаконит по међународном праву, али парадоксално сматран легитимним, био је један од најкритичнијих тренутака у новијој историји где су се отворено кршиле утврђене норме међународног права - рекла је Брнабићева на дебати Скупштине Интерпарламентарне уније у Женеви.

Она је указала на то да је самовољна употреба оружане силе недвосмислено забрањена без изричитог одобрења Савјета безбједности УН, осим под строго дефинисаним условима самоодбране, што није био случај.

- На прелазу вијекова, противправна агресија НАТО-а која је нанела огромну патњу и разарања моје земље, резултирала је накнадним једностраним проглашењем независности Приштине 2008. представљајући тако даље кршење међународних норми, Повеље УН и Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. Важно је нагласити да ови догађаји представљају отварање Пандорине кутије, ослобађајући далекосежне посљедице које су се осјећале далеко изван наших граница у годинама и деценијама које ће услиједити - навела је Брнабићева.

Она је истакла да се посљедице тих катастрофалних догађаја и данас осјећају у Европи и шире.

- Сви широм свијета, без обзира на њихову величину и моћ, морају да чврсто подржавају принципе међународног права, поштујући под било којим околностима суверенитет и територијални интегритет међународно признатих земља, чланица УН, као основни принцип међународног права, неговања дијалога и сарадње која је једини пут ка одрживом миру и стабилности - рекла Брнабићева.

Она је указала на то да Срби на Косову и Метохији данас живе у тешким условима, као и да је прошле године 13 одсто Срба било принуђено да се исели са Космета.

Брнабићева је на почетку обраћања рекла да чврсто вјерује да су једнакост свих земаља, међусобно поштовање и слободна размјена мишљења апсолутни темељ међународних односа.

- Чини ми се да мир у свијету никада у протеклих 80 година није био крхкији него данас. Зато треба да запамтимо – мир зависи од поштовања међународног права - поручила је Брнабићева.

Тема 148. Скупштине Интерпарламентарне уније у Женеви је "Парламентарна демократија: изградња мостова за мир и разумијевање".